Karácsony Gergely: Ha a NER pénzcsapjai elzárulnak, sokan őszinteségi rohamot kapnak

Legfontosabb

2021. augusztus 30. – 10:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha miniszterelnök leszek, nem fogok rá felesküdni” – válaszolta Karácsony Gergely a Népszavának adott interjúban arra a kérdésre, hogy megválasztása esetén mit kezd az alaptörvénnyel. Karácsony szerint az nem legitim, és ő ezt nem most kezdte el mondani, hanem akkor, amikor kivonult a parlamenti vitájáról.

„De mi nem lehetünk Orbánabbak Orbánnál, nem mondhatjuk azt, hogy majd egyszerű többséggel alkotmányozunk, mert akkor nincs különbség, ez így nem megy. Van egy sor javaslatunk, kidolgozott tervünk, amely megoldást kínál arra, hogyan tudjuk kiszabadítani a parlamentet a NER kétharmados gúzsából, ugyanakkor az új Alkotmányt nem akarnám siettetni. A rendszerváltás legnagyobb hibája ugyanis, hogy nem volt népszavazás az akkori alkotmányos rend megerősítéséről” – mondta Budapest főpolgármestere, az MSZP és a Párbeszéd által támogatott ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt az interjúban.

Az interjúban több kérdés is arra vonatkozott, hogy ellenzéki győzelem esetén milyen jóvátétel vagy elszámoltatás várható. Karácsony azt mondja, az új kormány kinyithatja azokat az aktákat, amelyek most el vannak zárva előlük, még ha szerinte Polt Péter legfőbb ügyész mindent meg is fog tenni azért, hogy a nyomozóhatóság malmai lassan őröljenek. Karácsony szerint létre lehet hozni egy antikorrupciós ügynökséget, csatlakozhatunk az Európai Ügyészséghez, a NAV és a rendőrség pedig felszabadultabban végezheti a dolgát.

A miniszterelnök-jelölt azt mondta: a NER lényege a közpénz, ő pedig elzárja a pénzcsapokat.

„Ha a csapok elzárulnak, meglátják, sokan lesznek, akik hirtelen őszinteségi rohamot kapnak a kihallgatásokon. Látom, hogy megy ez, mióta miniszterelnök-jelölt lettem, sok »barátom« lett.”

Karácsonyt arról is kérdezték, hogyan tudja folytatni főpolgármesteri ciklusát, ha ismét a Fidesz alakíthat kormányt. A politikus azt mondta: nem szívesen gondolkodik B tervben, mert a jelenlegi peremfeltételek melletti folytatás szinte lehetetlen vállalkozás. Mint mondta: saját szemével látott döntéselőkészítő anyagokat, amelyek a bölcsődék, az óvodák államosításáról szólnak, holott az önkormányzati kezelésben lévő óvodai ellátás minősége ma messze jobb, mint az állami kézben lévő általános iskoláké.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!