Sorra szűri ki, és külön cikkekben ír a kormánypárti Magyar Nemzet az LMBTQ-val foglalkozó iskolákról

2021. augusztus 28. – 10:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szűk két hét alatt már három cikket szentelt a kormánypárti Magyar Nemzet azoknak az iskoláknak, amik az LMBTQ-érzékenyítéssel foglalkoztak. A fővárosi Eötvös József Gimnáziumot például azért vették elő, mert információik szerint az iskolaújságban egy kérdőívben próbálták megtudni a diákoktól, hogy milyen nemi identitással rendelkeznek, és hogyan nyilatkoznának a szexuális orientációjukat vagy romantikus vonzalmaikat illetően. Maga a lap is kitér rá, hogy a kérdőívet még áprilisban, a melegellenessé tett pedofiltörvény elfogadása előtt készítették, mégis külön cikket áldoztak az iskolára.

A melegellenessé tett pedofiltörvény részletes, gyakorlati alkalmazási szabályai az oktatásban vagy a médiában továbbra sem ismertek, noha a kormány részéről azt ígérték, lesz majd erre vonatkozó részletszabályozás, a törvény csak a kereteket biztosítja, és szó sincs arról, hogy az melegellenes vagy kirekesztő lenne, sőt, a hivatalos indoklás szerint épp döntési lehetőséget biztosít a szülőknek, és felelősségteljesen jár el, mert meghatározott szervezetek számára engedi csak meg a szexuális felvilágosítást az intézményekben.

Ezt a narratívát erősíti szombati cikkében a Magyar Nemzet, és az abban megszólaló törökbálinti fideszes alpolgármester, Géczy Krisztián is, akinek egyik gyereke épp a Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikumba jár, ahol érzékenyítő programot tartottak, tudomása szerint előadás jelleggel, amin „tudomásom szerint kötelező volt a részvétel.”

Géczy szerint az eseményt az intézmény Facebook-oldalán burkoltan hirdették meg, a szülőket azonban nem tájékoztatta senki, hogy „ilyen jelleg rendezvény lesz a gimnáziumban.” Az alpolgármester úgy fogalmazott, hogy egy transzvesztitát is meghívtak az eseményre, aki beszélt az élettörténetéről is, és ezt akár 13 évesek is hallhatták.

Könnyen lehet, hogy Géczy Kiss Tibor Noé egykori focistára, prózaíróra gondolt, aki többször írt már transzneműségéről, például Inkognitó c. önéletrajzi regényében. Kiss Tibor Noé több irodalmi díjat is kapott már, köztük kitüntették Artisjus Irodalmi Díjjal, Hazai Attila Irodalmi Díjjal, Békés Pál-díjjal, de megkapta a Baranya Megyei Príma Díjat, és a Libri Irodalmi Díj döntőse is volt.

Az eseményről az iskola Facebook-oldalán is beszámoltak, és felsorolták azt is, kik vettek részt benne:

Géczy a lapnak hangsúlyozta a fideszes narratívát, vagyis, hogy Magyarországon senkinek nincs gondja az LMBTQ-közösséggel, és csak annyit kérne, hogy a szülők megkérdezése nélkül ne próbálják érzékenyíteni a gyerekeket olyan dolgokban, amik „szerinte a normálistól eltérőek, és ne akarjon senki úgy tenni, mintha normális lenne az, hogy a szülők megkérdezése nélkül kiskorú gyerekeket próbálnak ellenőrizetlenül befolyásolni” – áll a lapban. Arra nem tért ki, mik a számára normálistól eltérő dolgok.

„Alpolgármesterként mindig is az motivált, hogy bárki, aki segítségért fordul hozzánk, annak örömmel segítsünk, akinek pedig más módon segíthetünk, akkor azt is meg kell tennünk. Alapvető elvárása lehet azonban minden szülőnek, hogy a gyermekével kapcsolatos bármilyen szexuális tartalmú előadást, műsort vagy programot egy adott intézmény úgy rendezzen meg, hogy arról a szülők tudnak, abba a beleegyezésüket adták” – mondta.

A lap kereste az iskola igazgatóhelyettesét, de a lapzártáig nem kaptak választ a kérdéseikre.

Korábban a budapesti Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnáziumot is azért szűrte ki a lap, mert információik szerint LMBTQ-érzékenyítő foglalkozásokat tartottak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!