Pluszpontot szerezhetnek a felvételizők, ha előtte a honvédségnél szolgálnak

2021. augusztus 28. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Benkő Tibor honvédelmi miniszter bejelentése alapján 32 pluszpontot jelent a felsőoktatási felvételinél, ha valaki a felvételit megelőzően fél évet szolgált a honvédségnél, és 64 pluszpontot kaphatnak azok, akik pedig egy évet is lehúztak ott – mondta Benkő az InfoRádió Aréna című műsorában, hozzátéve, hogy erről már döntött a kormány, a rendelet is hamarosan megjelenik. Tehát az, aki 18 éves kora után egy évre beáll a honvédséghez ahelyett, hogy azonnal továbbtanulásra jelentkezne, akár 64 pluszpontot is szerezhet.

Összehasonlításképp: az eduline cikke szerint idén

  • középfokú (B2) nyelvvizsgáért 28 pontot lehetett kapni,
  • felsőfokú (C1) nyelvvizsgáért 40 pontot,
  • a hátrányos helyzetű, a fogyatékossággal élő, illetve a gyermeket gondozó jelentkezők legfeljebb 40 pontot kaphattak,
  • ha pedig valaki kiemelt sportteljesítményt tudott felmutatni a NOB által elismert sportágak valamelyikében, akkor akár 50 pontot is kaphatott,
  • egy OKTV 1.-10. helyezés 100 pontot, 11.-20. helyezés pedig 50 pontot ért.

Benkő elmondta azt is a műsorban, hogy idén a 470 jelentkezőből 400 fiatal jutott a lehetőséghez. Nem titkolt cél, hogy minél többen válasszák a katonai pályát. A miniszter szerint 2017 óta folyamatosan növekszik a honvédségnél dolgozók száma, már több mint 11 ezer önkéntes tartalékos van. . Kiemelkedőnek nevezte a növekedést az önkéntes tartalékosok számában – ők mára már több mint 11 ezren vannak.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom