Kötelező beoltatniuk magukat a Debreceni Egyetem egészségügyi hallgatóinak

2021. augusztus 27. – 18:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kötelezően be kell oltatnia magát minden diáknak, aki a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán, az Egészségügyi Karán, a Fogorvostudományi Karán, a Gyógyszerésztudományi Karán, a Népegészségügyi Karán tanul, vagy azok előkészítő képzésein vesz részt, valamint azoknak a magyar és külföldi hallgatóknak is, akik a tanulmányaik miatt egészségügyi vagy szociális intézménybe lépnek be, írta az egyetem közleményben a hallgatóinak. Szeptember hatodikáig az érintett hallgatóknak kötelező legalább az első oltást megkapniuk.

A levél egy része csütörtökön került fel a Redditre, ezután kérdeztük meg az egyetemet, hogy az valós-e. Válaszukban megerősítették, hogy a neten terjedő levél valódi, és az egyetem „a képzésük során a betegellátást és szociális ellátást szolgáló helyiségekben tartózkodó, főként tehát az orvos- és egészségtudományi hallgatóktól várja el az oltás felvételét”.

Azt is írták, aki nem oltatja be magát, „az elmulasztja az érintett órákat”. Annak nem kell beoltatnia magát, akinek orvosi igazolása van arról, hogy neki egészségügyi indokokból nem javasolt az oltás. Hozzátették, hogy „az egyetem álláspontja szerint a fertőzés terjedésének, a súlyos megbetegedések megelőzésének leghatékonyabb eszköze az oltás. Az intézmény ezért oltásra kéri a még beoltatlan hallgatóit, az internetes regisztráció és időpontfoglaló folyamatosan nyitva áll a számukra is”.

Az egyetem a döntést a július végén hozott törvény alapján hozta meg, amiben kötelezővé tették az oltást az egészségügyi dolgozóknak.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom