A Pannónia Nyugdíjpénztár két vezetőjének felmentését kérte az MNB a nyugdíjpénztár tagjait károsító ügyletek miatt

2021. augusztus 26. – 13:18

Másolás

Vágólapra másolva

A pénztártagok számára előnytelen ingatlanügyleteket bonyolítottak a Pannónia Nyugdíjpénztár vezetői, a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezte a nyugdíjpénztár ügyvezetőjének és az igazgatótanács elnökének felmentését, írja a Magyar Nemzeti Bank közleménye.

Az ügyvezetőre és az elnökre, illetve további 13 jelenlegi és volt pénztári vezetőre összesen 59 millió forintos bírságot szabott ki a pénztártagok számára vagyoni hátrányt okozó ügyletek miatt. A A Pannónia vezető testületeinek döntései következtében több személy – köztük pénztári vezető, továbbá egyes, a vezetőkhöz, vagy a pénztárhoz kapcsolódó érdekeltek –

kaptak kedvezményes lakásvételi lehetőséget, csökkentve ezzel a tagok egyéni számlájának hozamlehetőségét.

Az MNB vizsgálata megállapította, hogy a a pénztár egy budapesti (lakásokat és irodákat magában foglaló) ingatlanfejlesztése kapcsán a Pannónia ügyvezetője, valamint egyes, a vezetőkhöz, vagy a pénztárhoz kapcsolódó érdekeltek a lakások normál vevőknek felszámított listaárához képest kedvezményes áron, illetve egyéb kedvezményekkel és fizetési ütemezéssel vásárolhattak lakásokat maguknak.

Az ingatlanfejlesztést a Pannónia a pénztártagok megtakarításait tartalmazó fedezeti tartalékban tartotta nyilván, így az indokolatlanul nyújtott kedvezmények a tagi megtakarítások hozamait csökkentették. Ez vagyoni hátrányt jelentett az önkéntes nyugdíjpénztár tagsága számára.

A nyugdíjpénztár ügyvezetője és az igazgatótanács elnöke fejenként 10-10 milliós bírságot kapott, az igazgatótanács három volt és jelenlegi tagját 4-4 millióra büntették. 3 millió forint bírságot az igazgatótanács egy tagja, 2-2 millió forint bírságot az EB jelenlegi elnöke, illetve további öt, volt és jelenlegi tagja, illetve 1-1 millió forint bírságot az EB két tagja. A bírságot a nyugdíjpénztár nem vállalhatja át, az érintetteknek saját pénzükből kell fizetniük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!