A kormány fontolgatja a pécsi reptér megvásárlását

2021. augusztus 24. – 08:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Baranya megyében a fideszesek és az ellenzékiek is abban reménykednek, hogy az állam átveszi a pécsi reptér üzemeltetését. A Népszava cikke szerint a megyeszékhely melletti Pogány községnél az ötvenes években épült repülőtérre évek óta próbál forgalmat generálni a pécsi önkormányzat, eredménytelenül. Az volt a cél, hogy évente 100 ezer utas használja, de ennek csak töredéke, 5-6 ezer utas fordul meg itt.

Ahhoz, hogy a légitársaságok fapados járatai is használhassák a repteret, 10-11 milliárd forintos beruházásra lenne szükség, és onnantól a reptér üzemeltetése is lényegesen drágább lenne. Jelenleg a repteret üzemeltető cég bevétele 70-75 millió forint, de a mínusz is ennyi, amit a pécsi önkormányzat finanszíroz.

Ruzsa Csaba, a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere szerint azonban van rá esély, hogy a kormány és az ellenzéki vezetésű önkormányzat együttműködjön a reptérfejlesztés ügyében. Az ITM felmérte a hazai repülőtereket, ez alapján pedig az állam a pécsi reptér „állami kézbe vételét fontolgatja”, a kormány várhatóan ősszel tárgyal a tervről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!