Megújult a királyréti és kemencei erdei kisvasút

2021. augusztus 24. – 13:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kétmilliárd forintos kormányzati támogatással újult meg a Királyréti Erdei Vasút és a Kemencei Erdei Múzeumvasút – közölte Nagy István agrárminiszter kedden Szokolyán, az ünnepélyes átadáson. Az agrárminiszter részletezte is a beruházást, így derült ki, hogy a Királyréti Erdei Vasút teljes, 10 kilométeres pályaszakaszán új, korszerű beton keresztaljak kerültek a régi fa talpfák helyére, megújultak a peronok, a vízelvezető rendszer, valamint a pályaszakaszokon található hidak és a váltók is. Hozzátette, hogy Kismaros és Szokolya településeken a zajterhelés csökkentésére zajcsökkentő betéteket helyeztek el.

„Természeti értékeink védelme komoly feladatot ró ránk, amely környezetünk kincseinek megmutatásával kezdődik, és ebben nyújt segítséget az erdei kisvasút”

– fogalmazott az agrárminiszter.

Egyúttal hangsúlyozta, hogy 2010-től a kormány tudatosan kezdte el az ökoturisztikai hálózatok fejlesztését. Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos szerint a kormány azután kezdte meg a kisvasutak felújítását, hogy ráeszméltek: ha nem látnak hozzá, akkor azokat balesetveszély miatt sorra be kell zárni. Hozzátette: a kabinet az első ütemben 10 milliárd forintot, a második ütemben 12 milliárd forintot biztosított a kisvasutak renoválására.

Rétvári Bence, parlamenti államtitkára és a térség KDNP-s országgyűlési képviselője arról számolt be, hogy 2020-ban 33 százalékkal nőtt a Dunakanyarba látogató turisták száma és a növekvő létszámot növekvő lehetőségekkel ki is tudja szolgálni a térség. Hozzátette, hogy aki a kisvasutat használja, annak fontos a környezet értékeinek a megóvása. „Ide a Börzsönybe napelemes kisvasúttal is lehet már érkezni, a Vili1 és a Vili2 is várja a látogatókat” – tette hozzá az államtitkár, aki az MTI híre alapján arra nem tért ki, hogy a növekedés milyen mértékben tulajdonítható a koronavírus-járvány miatti korlátozásoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!