Lőttek az ipari termesztésű málnának Magyarországon

2021. augusztus 24. – 08:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Két-három év múlva már csak mutatóba lesz hazai termesztésű málna. Erről Csizmadia György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei kertészeti osztályának vezetője beszélt az InfoRádióban.

A szakember elmondta, míg húsz éve mintegy 1500 hektáron, addig idén már csak kevesebb mint 200 hektáron termesztettek Magyarországon málnát, aminek alapvetően két oka van:

Az egyik a klímaváltozás, ugyanis a málna egyre nehezebben tolerálja a hosszabb kánikulával és szárazsággal járó nyári időjárási periódusokat.

„Azok a hőhullámok, amelyek idén nyáron is tapasztalhatóak voltak, szinte teljesen ellehetetlenítik a málna termesztését, olyannyira, hogy lassan nincs értelme arról beszélni”

– nyilatkozta Csizmadia.

A másik ok pedig, hogy egyre technológiaigényesebbé vált a gyümölcs termesztése, modern technológia nélkül pedig a hazai gazdák nem tudnak lépést tartani a külföldi termelőkkel.

Csizmadia szerint ha a csökkenő tendencia folytatódik, akkor könnyen lehet, hogy a málna ugyanarra a sorsra jut itthon, mint pár évvel ezelőtt az egres, ami szinte teljesen eltűnt a hazai boltokból és piacokról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!