Nyomoznak az egyik budapesti kórház főnővére ellen, aki havi 170 ezret kért, hogy egy idős nő bennmaradhasson az osztályon

2021. augusztus 23. – 07:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Havi 170 ezer forintot kért a hozzátartozóktól az egyik budapesti kórház főnővére, hogy egy idős nő bennmaradhasson a krónikus osztályon, írja a 444. A főnővér még egy részletes listát is átadott, hogy kinek mennyit kell fizetni: az osztályvezető főorvosnak 50 ezret, a helyettesének 20 ezret, a főnővérnek 25 ezret, a gyógytornásznak 5 ezret és a 10 nővérnek fejenként 7-7 ezret.

A kórház vezetése belső vizsgálatot indított az eset miatt, ami nem jutott eredményre, ezért megkeresték a Nemzeti Védelmi Szolgálatot (NVSZ), amely nyomozni kezdett az ügyben. Az NVSZ később feljelentést tett a rendőrségen, jelenleg nyomozás folyik a főnővér ellen.

A rendőrség augusztus elején adott ki közleményt az ügyről, ebben az olvasható, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya. A rendelkezésre álló adatok szerint egy fővárosi kórház főápolója hozzátartozóktól pénzt vett át egy idős asszony egyhavi – a társadalombiztosítás keretében a beteg számára egyébként ingyenes – kezeléséért. A 45 éves főnővért a budapesti rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki, a nő nem tett vallomást.

Fernezelyi Borbála, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakértője azt mondta a 444-nek, hogy szerinte helyes, hogy a kórház igazgatója vizsgálatot indított, amint tudomást szerzett a korrupciógyanúról. Ugyanakkor nem egyedi esetről van szó, hanem rendszerszintű problémáról. Sok család kényszerül arra, hogy idős, ellátásra szoruló hozzátartozóikat a kórházak ápolási osztályain helyezzék el, mivel a szociális intézményekben hosszú a várólista, az otthon ápolás pedig drága és gyakran megoldhatatlan.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!