IDEA Intézet: Minden ötödik magyar kérné a harmadik oltást

2021. augusztus 18. – 08:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar társadalom egyötöde biztosan felvenné a harmadik oltást – derült ki az IDEA Intézet felméréséből.

Az intézet július végén, augusztus elején végzett közvélemény-kutatást a felnőtt lakosság körében, nemcsak az oltás témájáról, hanem a negyedik hullámról is. A felmérésben 2000 ember vett részt, akiknek egy online kérdőívet kellett kitölteni.

A negyedik hullámról

A 18 éven felüli kérdezettek 28 százaléka egyáltalán nem tart a járvány negyedik hullámától, 21 százalék inkább nem tart tőle, és 9 százaléknyi olyan válaszoló volt, aki kifejezetten aggódik miatta. Mindemellett egyharmadnyian félnek attól, hogy a járvány negyedik hulláma Magyarországon is érezteti majd a hatását.

Legkevésbé a tanulók/diákok (69%) tartanak a koronavírus-járvány negyedik hullámától, míg leginkább a nyugdíjasok (61%). A társadalom túlnyomó részét kitevő aktív keresők több mint a fele (55%) szintén azok közé tartozik, akik kevéssé vagy egyáltalán nem tartanak a negyedik hullámtól.

Az intézet kutatása szerint minél magasabb a kérdezett végzettsége, annál inkább fél a koronavírus-járvány kiújulástól. A fővárosban a többség, 51 százalék inkább tart a negyedik hullámtól, míg a vidéki városokban és községekben ez az arány megfordul, a lakosság 54 százaléka inkább nem tart tőle.

Többen kétkednek a harmadik oltásban

Az IDEA Intézet adatai szerint a magyar felnőtt népesség

  • valamivel több mint egyötöde (22%) kívánja biztosan felvenni a harmadik oltást;
  • 29 százalék még nem tudja, de inkább hajlik rá;
  • 14 százalék jelenleg inkább arra hajlik, hogy nem veszi fel azt;
  • mintegy háromtizedük (31%) pedig határozottan jelzi, hogy nem kíván élni a harmadik oltás lehetőségével.

Ezek szerint többen biztosak benne, hogy nem kérik a harmadik oltást, mint amennyien biztosak benne, hogy kérik. Emellett az is kiderült, hogy az alapfokú végzettségűek a legelutasítóbbak a harmadik vakcinával szemben (41 százalékuk jelzi, hogy nem kíván élni a lehetőséggel), ugyanakkor az iskolai végzettség emelkedésével csökken az elutasítók és ezzel párhuzamosan emelkedik az oltást inkább felvenni kívánók aránya.

A koronavírus-járvány negyedik hullámától való félelem politikai értelemben nem osztja meg a válaszadókat. Nem úgy, mint a harmadik dózis felvétele. Ezen a téren határozott politikai törésvonal látszódik az adatokban. A Fidesz–KDNP szavazóinak 35 százaléka ugyanis egyértelműen élni kíván a következő oltási lehetőséggel, szemben az ellenzékiek 18, az ismeretlen preferenciájúak 15 százalékával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!