Egyszerűsítik az otthonteremtési támogatások feltételeit

2021. augusztus 17. – 13:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egyszerűsödnek az otthonteremtési támogatások feltételei, hogy minél többen, minél egyszerűbben vehessék igénybe azokat, jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után – írja az MTI.

  • Az otthonteremtéssel kapcsolatos támogatásoknál halál esetén figyelembe veszik majd az elhunyt társadalombiztosítási jogviszonyát, és beszámít a jogviszonyba a külföldi tanulmányi jogviszony is.
  • Bővül azoknak a beruházásoknak a köre, amelyre az otthonfelújítási támogatás igénybe vehető. A támogatás a mozgáskorlátozottak mellett a látás- és hallássérültek életét megkönnyítő fejlesztésekre is, valamint kültéri lépcső kialakítására, felújítására és külső, elektromos munkálatokra is kérhető.
  • A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igénylésekor nem esnek el a lehetőségtől azok, akik ötezer forint alatti köztartozásukat adott időn belül kiegyenlítik.
  • A Magyar Nemzeti Bank (MNB) októberben induló Zöld otthon programja – amelyben 70 millió forint kamattámogatott hitel is igényelhető – összekapcsolódik a csokkal. Ez azt jelenti, hogy kamatmentes lesz a csokhoz kapcsolódó kölcsöne annak, aki energiahatékony új otthont épít vagy vásárol az MBN programjával.
  • Novák Katalin a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítéséről elmondta: a második negyedévben 17,9 százalékkal nőtt a gazdasági teljesítmény az előző évhez képest. Ez szinte biztossá teszi, hogy meglesz az szja-visszatérítéshez szükséges 5,5 százalékos GDP-növekedés. A részletszabályok megalkotása folyamatban van.

A közösségi élet újraindítása érdekében szerdától az ötezer lakos alatti települések legfeljebb egymillió forintos támogatásra pályázhatnak önkormányzati rendezvények megvalósítására. Az összesen 2,8 milliárd forintos keretre augusztus 31-ig lehet pályázni.

Novák Katalain elmondta: az szja-visszatérítésre 2022 első negyedévében számíthatnak a családok. A külföldi nyelvi táborok tavaly és idén a járvány miatt nem indulhattak el, de a programra szánt összeg megvan, és remélhetőleg jövőre már meg lehet szervezni ezeket.

Sikerül javítani az építőiparban az alapanyagellátást

Gyutai Csaba, az építőanyagárak megfékezéséért felelős kormánybiztos azt mondta: tavaly a koronavírus-járvány miatt a magyar építésgazdaságban 8-10 százalékos visszaesés volt, de az idei számok alapján jó esély van arra, hogy 2021 második felében ledolgozzák a tavalyi visszaesést.

A magyar építőiparnak megfelelő rendelésállománya van, és nőtt a közbeszerzési eljárások értéke is, de van két probléma: az alapanyaghiány és az elszabadult árak. Ezek megoldására megállapították a kritikus termékkört, és azok esetében előzetes exportregisztrációt írtak elő, amelynek során engedélyezik az exportot vagy az állam él elővásárlási jogával. A bevezetés óta az elővásárlási joggal még nem élt az állam, mert a vállalatok megértették az intézkedést, és segítik a folyamatos magyarországi alapanyaellátást – mondta a kormánybiztos. Gyutai Csaba hozzáfűzte: a meghatározott területen megszűnt az alapanyaghiány.

Emlékeztetett, hogy az építési termékek és építőanyagok közötti fuvarozásánál a kritikus termékkörök esetében regisztrációt vezettek be, a bányászat területén pedig minimum eladási árat határoztak meg, amely fölött 90 százalékos kiegészítő bányajárulékot kell fizetnie a vállalkozónak.

A kormány ezek mellett háttérmegbeszéléseket kezdeményezett, hogy Magyarország unión kívüli országokból is alapanyaghoz jusson – tette hozzá. Gyutai Csaba a tervezett beavatkozások között említette még, hogy mintegy 200 milliárd forint értékű tőkealapot hoznak létre a Magyar Fejlesztési Bank segítségével, amelynek a célja a magyar alapanyaggyártás támogatása lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!