Meghalt Hankiss Ágnes

Legfontosabb

2021. augusztus 17. – 11:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hetvenegy éves korában elhunyt Hankiss Ágnes pszichológus, a Fidesz korábbi európai parlamenti képviselője, a Médiatanács tagja. A hírt fia, Vitézy Dávid tette közzé a Facebookon. Orbán Viktor a Facebookon ezt írta: „Régi harcostársunktól búcsúzunk. Isten Veled, Ági!”

Hankiss (Erdős) Ágnes 1950-ben született Budapesten Erdős Péter, a Kádár-korszak nagy hatalmú pop- és rockmenedzserének lányaként. Édesanyja Köves Erzsébet volt, aki a Nagy Imre-perben meggyilkolt Losonczy Géza titkárnőjeként került száműzetésbe.

Hankiss Ágnes nevét első férje, Hankiss Elemér szociológus után vette fel. Az ELTE-n szerzett klinikai pszichológia diplomát, később a társadalomlélektan területén doktorált. 1974-1985 között az ELTE Jogtudományi Karán volt megbízott előadó, majd szabadfoglalkozású íróként dolgozott.

Fotó: NMHH
Fotó: NMHH

A rendszerváltás idején a Fővárosi Önkormányzat Fidesz-frakciójának tagja lett. 1995-től 2009-ig a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület egyik alelnöke volt, 1996 és 2008 között pedig a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének fideszes delegáltja. 2003 és 2008 között a Hír TV és az Echo TV politikai beszélgetős magazinjainak műsorvezetőjeként is ismert volt.

2003-tól a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet igazgatója, 2008-tól a Duna Televízió Kuratóriumának elnökségi tagja. 2009-2014-ig a Fidesz európai parlamenti képviselője volt. 2016-tól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes docense és a Terrorelhárítási Tanszék megbízott vezetőjeként dolgozott. 2019-től tagja lett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kilenc évre kinevezett, csak fideszes tagokból álló Médiatanácsának.

Hankiss Ágnes második férje Vitézy László filmrendező. Gyermekük Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) egyik alapító tagja, 2011–2014 között a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója, jelenleg a Közlekedési Múzeum főigazgatója, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Vitézy László révén áttételes rokoni kapcsolatban állnak Orbán Viktor családjával. Vitézy László előző házasságából született lánya, Vitézy Zsófia, Orbán Viktor unokatestvére korábban a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet vezetője volt, majd 2020-ban hazánk kolumbiai nagykövete lett.

Hankiss Ágnestől augusztus 23-án 11 órakor vesznek végső búcsút a Farkasréti Izraelita Temetőben.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!