Igazat adott a bíróság a Mészáros Lőrincékkel konfliktust vállaló három vadásznak

2021. augusztus 16. – 17:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Korábban Kádár János vadászott Brezsnyevvel a Békés megyei Bélmegyeren, ahová 2016 óta Mészáros Lőrinc jár helikopterrel vadászni a helyiek elmondása szerint. A Hidashát-Bélmegyer Vadgazdálkodási Társaságot Mészáros fia vezeti, de három vadász, akit kiszorítottak a régi vadászterületükről, felvállalta a konfliktust. A bíróság most nekik adott igazat: a Békés Megyei Kormányhivatal jogtalanul nem vette nyilvántartásba őket, miután szembekerültek a vadászat új uraival.

A Szegedi Ítélőtábla annak a három bélmegyeri vadásznak adott igazat, akiknek a Békés Megyei Kormányhivatal vadászati osztálya megtagadta a vadászati jogosultságra szóló nyilvántartásba vételét. A bíróság ezért most arra kötelezi a kormányhivatalt, hogy 30 napon belül új eljárást folytasson le. Az ügy hátteréről a Magyar Narancs ír.

A cikk szerint Lovas Mihály, Lovas József és Komáromi Mátyás öt évvel ezelőtt került szembe Mészáros Lőrinccel, aki akkoriban szerezte meg a bélmegyeri vadászkastélyt és a helyi vadászterületeket. A Mészáros érdekeltségébe tartozó Hidashát-Bélmegyer Vadgazdálkodási Társaságé lett a vadászatok szervezésének joga is, a helyi vadászok egy részét pedig kizárták egy olyan közgyűlésen, ami a bíróság ítélete szerint egy sor szempontból szabálytalan volt. A kérdéses szavazáson sok egyéb mellett hamis volt a Nemzeti Földalapkezelő elnökének aláírása is a meghatalmazáson, másoktól pedig az előírások ellenére egyáltalán nem hoztak meghatalmazást a szavazáson.

Bár a szabálytalanságokról már 2018-ban jogerős bírósági döntés született, a Békés Megyei Kormányhivatal ezután sem vette nyilvántartásba a korábban kizárt vadászokat, arra hivatkoztak, hogy a Mészáros-féle vadásztársaság a Kúriához felülvizsgálati kérelmet nyújtott be. A Szegedi Ítélőtábla friss ítéletében a kormányhivatalnak ezt a határozatát semmisítette meg, megállapítva, hogy a kormányhivatal indokai megalapozatlanok.

„Ennek az ügynek rengeteg, bennünket érintő fájdalmas tanulsága van. De egyik sem olyan, amely akár még csak finomítva is elbírná a nyomdafestéket”

– mondta a Magyar Narancsnak az egyik felperes vadász, Lovas Mihály.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!