A CÖF-öt, a Mediaworkst és Schmidt Mária családi érdekeltségét is támogatta az állami Magyar Fejlesztési Bank, valahogy elfelejtettek erről beszámolni

2021. augusztus 16. – 19:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A békemenetet szervező CÖF-nek, a kormányközeli Nézőpont Intézet alapítványának és Schmidt Mária családi cége kft.-jének is adott támogatást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). Az állami bank több kormánypárti politikushoz köthető alapítványnak és sportszervezetnek adott az elmúlt években kifizetéseket a Napi.hu cikke szerint.

Az MFB az után tette ki a kifizetések listáját a honlapján, hogy a korrupcióellenes K-Monitor adatigénylésben hívta fel rá a figyelmet, hogy a közérdekű adatokat már 2016 vége óta nem tette közzé, bár ezt törvény írja elő. Az MFB egyesületek támogatására, alapítványok feladatellátására, és a banki alkalmazottak „oktatási, kulturális és sporttevékenységét segítő szervezetek” támogatására adhat ilyen, a „nem alapfeladatai ellátására” fordított támogatásokat.

A lista szerint az elmúlt évek támogatottjai között feltűnően sok a jó politikai kapcsolattal rendelkező szervezet. Az idei év első felében összesen három kedvezményezettjük volt: a Prima Primissima és a Szent Márton Gyermekmentő Alapítvány mellett a békemenetet szervező CÖF-öt látták érdemesnek a támogatásra, ők 25,4 millió forintot kaptak. 2020-ban a hét támogatottjuk között volt a kormányközeli Nézőpont Intézet Alapítvány, a többek között a bálványosi szabadegyetemet szervező Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány, valamint a Mediaworks Hungary Zrt. is, vagyis a kormányközeli sajtóbirodalmat fenntarrtó KESMA. Mielőtt a Figyelő című gazdasági lap is bekerült a KESMA alá, két egymás utáni évben a lap akkori kiadója, a Schmidt Mária családi cége tulajdonában lévő K4A Lapkiadó Kft. is kapott 15-15 millió forintot a banktól.

A Magyar Fejlesztési Banknak elvileg 60 napon belül közzé kellett volna tennie a „nem alapfeladatai ellátására” fordított támogatásait. Az adatokról beszámoló K-Monitor mintha szándékosságot gyanítana amögött, hogy erről az MFB-nél megfeledkeztek: „Nem csoda, hogy titkolóztak. Az állami lottócég által százmilliós összeggel szponzorált (!) CÖKA néhány hónapja kapott 25,4 milliós támogatást a banktól, de a többi támogatott között is azok a nevek bukkantak fel, akik a fejőstehéncégektől rendre pénzhez jutnak. Ez erősíti azt a teóriát, hogy az őket felügyelő politikusok kényeztetésére létezik a protekciós kedvezményezettek valamifajta listája” – írják posztjukban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!