A nemzeti ünnepen 45 perces légi parádéval, meglepetéssel készül a légierő

2021. augusztus 12. – 12:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Meglepetéssel is készül a Magyar Honvédség az idei augusztus 20-ai budapesti légi parádéra – nyilatkozta a Magyar Honvédség parancsnoka a közmédiának csütörtökön a Parlamentnél, ahol személyesen is megtekintette az ünnepi parádéra gyakorlatozó pilótákat.

Ruszin-Szendi Romulusz a meglepetésről annyit mondott: olyat is lehet majd látni a Duna felett, amit Magyarországon magyar géppel még nem láthattak az emberek. A vezérőrnagy elmondta: idén augusztus 20-án több mint kétszázan teszik le katonai tiszti esküjüket a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Ez után kilenc órakor kezdődik a Duna felett tartandó légi parádé. A mintegy háromnegyed órás eseményen szinte a teljes magyar légierő képviselteti magát.

Látni lehet majd a honvédség új kiképző gépeit, amelyek elengedhetetlenek a pilótaképzéshez. Ott lesz továbbá a Magyar Honvédség helikoptereinek minden típusa, köztük a H145M-es és a Mi-17-es helikopterek is. Az új utasszállító gépek – a Falcon és az A319-es Airbus – is bemutatkoznak, és a levegőben lesznek a Gripenek is – ismertette. Lesznek áthúzások és egyéni bemutatók.

„Meg szeretnénk mutatni, hogy mink van és mire képesek a pilótáink”

– fogalmazott a vezérőrnagy.

Szeretnék megmutatni, hogy azok a haditechnikai fejlesztések, amelyekről az elmúlt években beszéltek, valóban megvalósultak, és hogy ezeket az eszközöket a pilóták, a kezelőállomány képesek mesteri fokon üzemeltetni. Aki ennyivel nem éri be, annak augusztus utolsó hétvégéjén a kecskeméti repülőnapot ajánlják, ahol nemcsak a magyar légierő, hanem tucatnyi más nemzet is közreműködik a légi parádén, 35 különböző repülőtechnika tölti majd meg Kecskemét légterét.

Az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére augusztus 20. hivatalos állami ünnep. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban azt mondta: a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek, 3 és fél napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen több száz program lesz, köztük az olyan hagyományos programokkal, mint a zászlófelvonás, a katonai tisztavatás, a honvédségi légi parádé, az állami kitüntetések átadása és az esti tűzijáték.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!