A falvak ötöde eltűnhet célzott beavatkozás nélkül

2021. augusztus 11. – 12:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az öregedés és az elvándorlás miatt elnéptelenedés fenyegeti a magyar települések egy részét a GKI friss elemzése szerint. A KSH-adatokon alapuló cikkben az áll, hogy 2010 és 2020 között a 18 év alattiak népességen belüli aránya 18 százalékról 16 százalékra csökkent, a gyermeket már nagy valószínűséggel nem vállaló 40–59 év közöttiek aránya 28 százalékról 30 százalékra, míg

a 60 év felettiek aránya 22 százalékról 26 százalékra nőtt.

Az országon belüli vándorlás miatt az elnéptelenedés a kistelepüléseket jobban sújtja, a népességfogyás szempontjából különösen nagy a veszély ott, ahol a fiatalkorúak aránya kisebb mint 15 százalék. Ez a települések ötödét teszi ki. A falvak 5 százalékánál, ahol ennél is alacsonyabb, 10 százalék alatti a fiatalkorúak aránya, a település léte is veszélybe kerülhet.

A települések ötödén az állandó népesség 30 százaléka 60 év feletti. Az elöregedő települések főleg az ország északi, északkeleti területén és a Balaton keleti részén koncentrálódnak. A községek jellemzően fiatalabbak a nagyvárosok környékén, mivel sokan az agglomerációkba költöznek.

A települések ötödén a lakosok száma 300 vagy az alatti. Az összefoglaló megállapítása szerint

valószínűtlen, hogy ezek a veszélyeztetett falvak a jelen trendek mellett tartósan fennmaradnak célzott programok nélkül.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy hosszú távon fontos figyelembe venni az elöregedő településeknek az egészségügyi és a szociális ellátásra gyakorolt hatását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!