A rendőrség szerint egyelőre semmi nem utal arra, hogy lakásmaffia ügyködne Óbudán

2021. augusztus 04. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

Július közepén számoltunk be arról, hogy egy III. kerületi lakásszövetkezeti elnök egy kiragasztott papíron arra hívta fel a lakók figyelmét, hogy figyeljenek, ha valaki haszonélvezeti, eltartási szerződést akar velük kötni, mert aki ilyenbe mostanában belement, az „gyanús körülmények között elhalálozott”.

Erről szóló részletes riportunkat itt olvashatja.

A papíron pontosan az állt, hogy

„Figyelem! A környéken jól ismert személyek eltartási szerződés keretében pénzt ajánlanak idős lakóinknak, majd az érintett idős lakók 1-2 héten belül gyanús körülmények között elhaláloznak! Kérjük vigyázzanak, hogy kivel kötnek ilyen szerződést!”

Ezt egy konkrét eset előzte meg, amiről a riportunkban beszámoltunk. A lakásmaffia ügyében a rendőrség előkészítő eljárást indított, azaz azt vizsgálták, hogy szükséges-e egyáltalán nyomozás. Egyelőre nem merült fel idegenkezűség gyanúja.

A rendőrség a közleményben azt írja, hogy meghallgatták a lakásszövetkezeti elnököt, de konkrét információt nem kaptak tőle, csak feltételezéseket. Közel kétszáz, a környéken lakót kérdeztek meg az esetről, és nem találtak adatot hasonló, eltartási szerződést követő gyanús halálesetről.

Újra elővették a korábbi években természetes úton bekövetkezett halálesetek aktáit is, de egyelőre itt sem akadtak gyanús körülményekre.

A közlemény szerint egy előnytelen szerződés önmagában nem feltétlenül büntetőjogi kategória, a BRFK azt tanácsolja, hogy mindenki csak jól átgondolva, a családtagokkal, barátokkal átbeszélve, saját ügyvéddel konzultálva írjon alá ilyen szerződést.