Mager Andrea kapta a MotoGP-pálya ügyét

2021. augusztus 4. – 07:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már nem Palkovics László innovációs miniszter a kormányzati felelőse a MotoGP-program fejlesztésének és előkészítésének, hanem Mager Andrea, nemzeti vagyon kezelésért felelős tárca nélküli miniszter. Erről jelent meg rendelet kedd este a Magyar Közlönyben. Az továbbra is Palkovics feladata maradt, hogy készítsen előterjesztést a beruházás üzemeltetéséről, és mutassa be a kormánynak az ezzel járó indokolt költségeket.

A megvalósítást már nem a debreceni székhelyű Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. csinálja, hanem a BMSK Zrt. mint Beruházási Ügynökség, ami általában a kormányzati magasépítési beruházások megvalósítója, írja a HVG. A lap szerint a hajdúnánási beruházást pedig egy ehhez kapcsolódó rendelet kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította.

A kormány már egy évvel ezelőtt szándéknyilatkozatot írta alá a Dornával a Magyar Nagydíj megrendezéséről, júniusban pedig bejelentették, hogy Hajdúnánáson építik meg a MotoGP-pályát. A versenypályára akkor 65 milliárd forintot szánt a kormány, majd októberben arról döntöttek, hogy további 800 millió forinttal támogatják a beruházást. A 65 milliárd csak az építkezés, hiszen a tervek szerint a jövőben több mint 44 milliárdot tervezünk fizetni a Superbike motorversenyekért.

Egy januári közbeszerzési értesítésből az is kiderült, hogy az állam négymilliárd forintot fizet a Dornának azért, hogy tíz évig idehozzák a MotoGP egyik futamát. Ez az ár nem kifejezetten kirívó, bár egy öt évvel ezelőtti becslésben egy szaklap 9 millió dollárra becsülte az átlagos összeget, aminél ez mintegy 20 százalékkal magasabb. A futamok költsége alkalmanként 2-4 milliárd forint lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!