Vasárnap estig országszerte több mint 500 esethez riasztották a tűzoltókat a vihar miatt

2021. augusztus 1. – 14:29

frissítve

Vasárnap estig országszerte több mint 500 esethez riasztották a tűzoltókat a vihar miatt
Forrás: FreeMix Komlói Hírek

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly viharokra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat: 100 km/órás szél és akár ötcentis jég is lehet. Az Európai Viharjelző Szolgálat (Estofex) is a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki. Baranya megyéből jelentették az első károkat vasárnap kora délután.

FRISSÍTÉS 19:48-kor: Vasárnap kora estig országszerte már több mint 500 esethez riasztották a tűzoltókat a viharok miatt, jellemzően kidőlt fák és leszakadt faágak okoztak fennakadásokat. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint a legmagasabb, harmadfokú riasztásokat már mindenhol mérsékelték, de így is csaknem az egész országban másodfokú riasztások vannak érvényben a heves, viharos széllel, jégesővel, illetve felhőszakadással kísért zivatarok veszélye miatt. Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőhelyettese azt mondta, jelenleg is dolgoznak a tűzoltók a viharkárok felszámolásán, elsősorban már inkább a Dunától keletre: Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Este hat óta körül fa dőlt a Nyugati pályaudvarra tartó Rózsa InterCity vonat mozdonyára a Hajdúhadház-Apafa vonalszakaszon, Bocskaikert megállóhelynél. A mozdony áramszedői megsérültek és leszakadt a felsővezeték. Debrecen és Apafa, illetve Újfehértó és Császárszállás között fák dőltek a vasúti pályára, a vonatközlekedés átmenetileg szünetel. A tájékoztatás szerint senki nem sérült meg. A Budapest-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon jelentősen megnő a vasárnap esti vonatok menetideje. A MÁV-Start pótlóbuszokat kért.

Az Országos Katasztrófavédelem közlése szerint Hajdú-Bihar megyében este fél 6-ig több mint százötven bejelentés érkezett, Békés megyében pedig közel hetven a vihar okozta károk miatt. Fák dőltek ki és faágak szakadtak le az erős szélben. A bejelentések folyamatosan érkeznek, mindkét megye tűzoltói dolgoznak a károk felszámolásán. Este fél 7-re az OMSZ visszavonta a korábban zivatar veszélye miatt kiadott riasztást Hajdú-Bihar megye területén.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, a nagyobb tavaknál pihenők a viharjelzéseket is.

Dóka Imre az érintett területeken azt ajánlja, hogy a kerti bútorokat, a cserepes virágokat, a szerszámokat minél előbb vigyék fedett helyre, nehogy a viharos erejű szél kárt tegyen bennük.

A katasztrófavédelem egységeit elsősorban leszakadt faágak eltávolításához riasztják, rövid idő alatt több mint nyolcvan helyszínre kellett menniük. A legtöbb bejelentés Pécsről érkezett, írja a Bama.hu. A Szigeti úton lévő egyik parkolóban autókra zuhantak a faágak. Senki sem sérült meg.

A Freemix Komlói Hírek videóján is jól látható a pusztítás:

Egy autós fedélzeti kamerája azt rögzítette, ahogyan az útra dől egy fa Pécs közelében:

Olvasónktól, Gabesztól is kaptunk egy hosszabb videót, ami bemutatja a pécsi utakon uralkodó állapotokat:


A rendőrség arra kéri az autósokat, hogy zivatar idején csökkentsék a sebességüket, vagy álljanak félre. A kerékpárosok és a gyalogosok legyenek jól láthatóak.

A látótávolság ilyenkor lecsökken, de van egy másik veszély is: a vízen futás (aquaplanning). Ha hirtelen sok víz zúdul le, a kerék elveszítheti a kapcsolatát az úttal, felfut a vízre, és a jármű kormányozhatatlanná válik.

A késő esti órákban a zivatarok nagy része várhatóan elhagyja az országot, megnyugszik a légkör. Az éjszaka második felében néhány zivatar északkeleten és délnyugaton lehet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!