Összeférhetetlenséget találhatott a Magyar Nemzet egy alkotmánybírónál

2021. július 30. – 11:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Míg korábban csak oktatott, addig 2019-től rektorhelyettesként dolgozik a Károli Gáspár Református Egyetemen Czine Ágnes, aki többedmagával együtt a Fidesz delegáltjaként lett alkotmánybíró még 2014-ben, írja a Magyar Nemzet abban a cikkben, amiben a két pozíció (alkotmánybíró és rektorhelyettes) összeférhetetlenségét elemzik.

A lap szerint az Alkotmánybíróságról szóló törvény egyértelműen kimondja, hogy az alkotmánybírónak tudományos, oktatótevékenységen kívül nem lehet más keresőfoglalkozása, márpedig a nemzeti felsőoktatási törvény elkülöníti a rektori és rektorhelyettesi tevékenységet az oktatói munkától, előbbiek ugyanis vezetői tevékenységnek számítanak. Az Alkotmánybíróságról szóló törvényhez fűzött miniszter rendelet is ezt erősíti meg, írják.

Az Origo egy korábbi cikkéből kiderül, hogy Czine megbízott rektorként is vezeti az egyetemet 2020. június 5-től (a megbízatása szeptember 30-ig tartott volna, de a honlapon még mindig rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettesként látható), miután az egyetem korábbi rektora, Prof. Dr. Zsengellér József lemondott posztjáról.

A közérdekű adatigényléssel megszerzett információk alapján Czine Ágnes 2019 októberétől kezdve 67,5 millió forint megbízási díjat és jutalmat vett fel a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettesi feladataiért. A lap megkereste Czine Ágnest is, hogy szándékában áll-e lemondani valamely pozíciójáról, de nem kaptak választ.

Czine Ágnesről a Hvg.hu-nak 2014-ben egy névtelenséget kérő büntetőbíró azt mondta, hogy „a kisujjában több van, mint némely jelenlegi alkotmánybírónak” . Hozzátette, őt meglepte a jelölés híre, mert „Ágiról soha nem lehetett olyat hallani, hogy bárhová is húzna (…) Épp ezért kíváncsi lennék, vajon kinek jutott ő eszébe.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!