Irtani kezdik a szúnyogokat a Balatonnál

2021. július 28. – 16:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán földi biológiai módszerrel veszik fel a harcot a szúnyogok ellen a kisebb délkelet-balatoni, partközeli területeken, majd jövő héten a mocsári szúnyog megjelenése miatt mintegy 12 ezer hektáron kezdenek földi kémiai beavatkozást az üdülőrégióban – tájékoztatta a Balatoni Szövetség (BSZ) által megbízott szakértői csoport vezetője szerdán az MTI-t.

Sáringer-Kenyeres Tamás azt mondta: idén igen eredményesnek mondható az önkormányzatokat tömörítő BSZ által megkezdett, majd az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által kiegészített balatoni szúnyoggyérítés. A korábbi évekhez képest elenyésző a panasz, ami az időben megkezdett, jól ütemezett biológiai védekezéseknek köszönhető.

Szerdán biológiai beavatkozást végeznek, azaz egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt permeteznek a balatoni háttérterületek időszakosan víz alá kerülő fás, illetve nádas-mocsárrétes területeire. Ha erős szél vagy eső lesz, akkor csütörtökön végzik el a munkát 200 hektárnyi területen. A beavatkozás a méhekre semmiféle veszélyt nem jelent.

Bár nincs sok szúnyog a Balatonnál, a mocsári szúnyog megjelenése miatt az OKF földi kémiai beavatkozást rendelt el több mint 12 ezer hektáron az üdülőrégióban. A jövő héten tervezik végrehajtani.

Az új uniós elvárásoknak megfelelve már csak engedéllyel lehet repülőről kémiai anyaggal permetezni a rovarokat. Erre idén még nem is volt példa a Balatonnál, de légi biológiai beavatkozás már történt tavasszal. Azóta két légi és egy földi biológiai, valamint két földi kémiai gyérítést végeztek az üdülőrégióban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!