Feljelentést tesz a kormány a nemzeti konzultációt tömegesen kitöltő algoritmus miatt

2021. július 26. – 20:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn járta be az internetet, hogy 12 órán át élőben közvetítette a YouTube-on egy Tomanovics Gergely nevű felhasználó, ahogyan a nemzeti konzultáció oldalán az általa írt bot ezrével töltögeti ki a kérdőívet.

Este pedig a Kormany.hu-n megjelent, hogy a kormány feljelentést tesz a nemzeti konzultáció oldalát ért támadás ügyében. „A kormányzati szervek azt észlelték, hogy informatikai támadást indítottak a konzultáció hivatalos internetes oldala ellen, tömeges kitöltéssel próbálkoznak az elkövetők. A kormányzati szervek megteszik a szükséges lépéseket, beleértve a büntető feljelentést is” – jelent meg hétfő este a Kormany.hu-n.

Részlet a Youtube-közvetítésből, amiben az algoritmus ezrével töltötte ki a konzultációt kamu adatokkal
Részlet a Youtube-közvetítésből, amiben az algoritmus ezrével töltötte ki a konzultációt kamu adatokkal

A mostani tömeges kitöltős próbálkozás a Nerbot 2.0 nevet kapta, utalva arra, hogy az előző nemzeti konzultáció idején egy internetező Nerbot néven létrehozott egy egyszerű kis algoritmust, ami véletlenszerű adatokkal töltötte ki szakmányban a nemzeti konzultációkat. Abból az ügyből is feljelentés, sőt vádemelési javaslat, és mint a Kormany.hu hétfő esti közleményéből kiderül, konkrét vádemelés is lett. Akkor a Nerbot kitalálója azt mondta, hogy egy nagyon egyszerű fejlesztési hibát használt ki az algoritmusa, ha kicsit is ügyesebben van megoldva a rendszer, akkor nem tudta volna a végtelenül primitív eszközével ezrével kitöltögetni a konzultációkat. A hiba az, hogy a kitöltés nem igényel semmiféle hitelesítést arra vonatkozóan, hogy nem egy robot tölti-e ki a konzultációt (az ilyen hitelesítéseknél pipálják be, hogy nem robot típusú üzenetekről van szó, kezdve fotók azonosításán át mindenféle egyszerű feladatokig).

A Nerbot 2.0-val azt bizonyította a közvetítés készítője, hogy a lyukat nem sikerült az újabb nemzeti konzultációra sem befoltozni, ugyanolyan primitív módszerekkel lehet átverni a konzultáció honlapját. A mostani közvetítés során több mint 3000 konzultációt adott le az algoritmus.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!