Balatonba fulladt egy testvérpár Alsóbélatelepen

2021. július 25. – 21:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vízbe fulladt egy testvérpár a balatoni Alsóbélatelep szabadstrandján – jelentette az ATV.

A két tizenéves fiú felfújható matracokról esett a Balatonba, amíg a szüleik és a harmadik testvérük a parton voltak. Az nem tudni, hogy pontosan hogy kerültek a mély vízbe. A Balatonkörnyéke.hu úgy tudja: egy 13 éves és egy 17 éves fiú az áldozat.

A két, vízen úszó gazdátlan matracra egy SUP deszkás fürdőző lett figyelmes, aki megtalálta az éppen elmerülő fiatalabbik fiút a vízben, akit ki is vitt a partra. A mentők megkezdték a gyerek ellátását és mentőhelikopter is elindult érte, de már nem tudták megmenteni.

Ezzel egy időben keresni kezdték az idősebb fiút is. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata négy, szonárral felszerelt hajóval kereste a fiatalt, akinek testét végül búvár hozta fel.

Bagyó Sándor Alex, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke a Telexnek azt mondta: tudomása szerint a két fiúnak nem volt biztos az úszástudása.

A tragédia kapcsán Bagyó fontosnak tartotta elmondani, hogy a Balaton déli partján a lassan mélyülő víz hamis biztonságérzetet kelthet a fürdőzőkben. Az északi parton megszokták, hogy vigyázni kell a mélyülő vízzel.

„Délen a tó sokáig nem mélyül, 300-400 méteren viszont egy úgynevezett marás van, ahol az addig 60 centiméteres víz hirtelen 3 méteressé válhat”

– mondta Bagyó. Szerinte az is fontos lenne, hogy a kijelölt fürdőhelyeken a marásvonalat bójával kellene jelezni. Emellett fontos a helyismeret is, illetve, hogy aki nem tud jól úszni, az mindenképpen vegyen mentőmellényt, vagy úszást segítő eszközt.

Emellett figyelni kell arra, hogy felhevült testtel ne menjünk hirtelen a hűvös vízbe, mert a szervezetet sokkhatás érheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!