Az LMP visszahívja Bodolai Lászlót a Nemzeti Választási Bizottságból

2021. július 23. – 15:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Visszahívják Bodolai Lászlót, az LMP delegáltját a Nemzeti Választási Bizottságból (NVB), erről a pénteki ülésükön döntöttek – írja az MTI.

Mint az LMP írja, döntésüket a tavalyi események után hozták meg:

„A tavaly nyáron az Indexnél történtek után döntött úgy az LMP vezetése, hogy visszahívja Bodolai Lászlót az NVB-ből. A döntést nem tudtuk végrehajtani, mert az LMP-nél történt vezetőváltás után (augusztusi tisztújítás) késett az új tisztviselők bírósági bejegyzése. Az akadály elhárult, a tavalyi döntést most tudtuk végrehajtani.”

Az NVB elnökét, Téglási Andrást Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke július 19-én kelt levélben tájékoztatta arról, hogy a párt nevében eljárva visszavonja a testületbe delegált tag, Bodolai László megbízatását.

Az NVB tagjai egy online megtartott ülésen ellenszavazat nélkül döntöttek arról, hogy Bodolai László megbízatása a határozat jogerőre emelkedésével megszűnik. A határozat ellen három napon belül lehet jogorvoslatért fordulni a Kúriához. Téglási András megköszönte a visszahívott tag munkáját.

A választási eljárásról szóló törvény alapján az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választotta meg 2013 szeptemberében. A parlament alakuló ülésétől a következő választás időpontjának kitűzéséig a frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe.

Mivel az LMP-delegált megbízatása visszahívás miatt szűnt meg, pártja új tagot delegálhat a testületbe, aki az eskü- vagy fogadalomtétel után gyakorolhatja a tagsággal járó jogait és kötelezettségeit.

Az LMP már korábban is megkísérelte visszahívni a testületből Bodolai Lászlót: tavaly októberben azonban az NVB elutasította az indítványt, mivel az azt benyújtó Schmuck Erzsébetnek a bírósági nyilvántartás szerint nem volt képviseleti joga az indítvány benyújtásakor.

Bodolai László 2015 novembere óta az ellenzéki párt delegáltja a testületben, legutóbb a 2018-as országgyűlési választás után bízta meg az LMP. Bodolai az Index.hu-t birtokló alapítvány kuratóriumi elnöke volt 2020 novemberéig, amikor az Indamedia Network Zrt. meg nem vette az Index részvényeit és be nem tagozta azt az Indamedia-csoportba.

A Telex munkatársai korábban az Indexnél dolgoztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!