Manfred Weber: A Pegasus-botrány már nem csak egy magyar belügy

2021. július 23. – 21:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországnak meg kell engednie, hogy az Európai Parlament független vizsgálattal járhasson utána a magyarországi Pegasus-botránynak – szögezte le Manfred Weber, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője a France24-nek.

Weber szerint a Pegasus-botrány már korántsem párpolitikai kérdés, sokkal inkább arról van szó, hogy egy tagállam nem tartja tiszteletben az unió alapvető értékeit, például a magánélethez való jogot és a sajtószabadságot. A Néppárt frakcióvezetője szerint mindez már nem egy magyar belügy, mivel széles körben érinti a többi uniós országot.

A politikus azt is elmondta: reméli, hogy a magyar hatóságok is hozzájárulnak, hogy fény derüljön az ügyre. Ugyanakkor azt is felhozta, hogy amennyiben egy tagállam – hazánk mellett például Lengyelország – nem tiszteli az európai értékeket, abban az esetben le kell állítani az uniós pénzek kifizetését.

Az ügyben az Európai Újságíró Szövetség (AEJ) is élesen kikelt. A szövetség pénteken a Pegasus uniós behozatali tilalmát követelte Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett nyílt levelében. Az AEJ emellett hivatalos vizsgálatot szorgalmazott, hogy feltárják, milyen mértékben alkalmazták a kémprogramot, illetve más elektronikus megfigyelési formákat a tagországokban. Az újságírói szövetség követelte az olyan eljárások tilalmát, amelyek célja „a másként gondolkodók megfélemlítése”.

A Pegasus kémszoftver botrányával kapcsolatos összes írásunkat és videónkat itt találja.