Tömegek jelentkeztek be Mosonmagyaróvár környékére a szigorított határátlépés miatt

2021. július 19. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva

Megnézte a 24.hu a Belügyminisztérium honlapján elérhető, településekre lebontott hivatalos lakcím-adatokat (vagyis, hogy hányan laknak az adott településen az év utolsó napján), ami az elmúlt bő két évtized alapján többféle érdekes mintát is mutatott:

  • egyrészt a kelet-magyarországi falvak népessége megnő a választások előtt
  • másrészt Budapestről egyre többen költöznek el az agglomerációba.

Emellett arra is figyelmesek lettek, hogy a 2019. év végi adatokhoz képest jelentősen, több ezer fővel nőtt a Mosonmagyaróvár környékére költözöttek száma, legalábbis a hivatalos lakcím alapján. Az elmúlt fél évtizedben mintegy évi átlagosan egy százalékkal emelkedett a népességszám a térségben, azonban ez az elmúlt évben kiugró volt, kb. öt százalék. A határmenti Rajkán a 3868 fős lakosság egy év alatt 6111-re nőtt, ami hatvanszázalékos növekedés. A környékbeli Dunakilitin 13 százalékkal, Bezenyén 10,3 százalékkal, Hegyeshalmon 5,6 százalékkal nőtt a népességszám.

A növekedésbe, írja a lap, a járványügyi szabályozások is nagyban belejátszanak, ugyanis a szabad ingázás (megadott távolságon belül) Szlovákia és Magyarország között csak azoknak volt engedélyezett a koronavírus-járvány idején, akik vagy munkáltatói igazolással, vagy bejelentett lakcímmel rendelkeztek. A Mosonmagyaróvár TV kb. egy éve riportozott arról, hogy Rajkán már akkor is hatszázzal többen laktak papíron. A településen akkor is már 4500-an laktak, a felük szlovák állampolgár volt, és ott is dolgozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!