Egy pályakezdő tanár fizetése nagyjából arra elég, hogy kifizesse az albérletét

2021. július 17. – 10:26

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány nem foglalkozik az egyre súlyosbodó tanárhiánnyal – mondta a Népszavának adott interjújában Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Szabó szerint hamarosan mintegy hatezer tanár éri el a nyugdíjkorhatát, a pedagógusok átlagéletkora pedig 55 év körül van, ehhez képest kevesen, 2000-2200 körül van a rendszerbe újonnan bekerülő fiatal oktatók száma.

Majd sokan közülük is rájönnek, hogy máshol többet kereshetnek, és korán elhagyják a pályát. Aki tud, menekül. Leginkább azok maradnak, akik abban reménykednek, a nyugdíjig hátralévő néhány évet valahogy kihúzzák. Van olyan budapesti „elitkerületi” iskola, ahol tizenkét meghirdetett álláshelyre két tanító jelentkezett

– mondta Szabó, aki szeptemberben még inkább látható lesz, mekkora a baj. A PSZ elnöke szerint a kormány azért nem változtat érdemben, mert a pedagógusok hivatástudatára apellál. A covid-járvány alatt például a többség félt bemenni a munkahelyére, mégsem hagyták magukra a gyerekeket – mondta.

Szabó szerint egy tanár, aki öt éve van a pályán és egyedül neveli a gyerekét, létminimum alatt él. Egy pályakezdő pedagógus fizetése nettó 150 ezer forint körül lehet, ami arra elég, hogy kifizesse az albérletét, ezért elmegy nyáron táboroztatni 700-800 forintos órabérért is, amit nem is pénzben kap meg, hanem élelmiszer-utalványban. „Annyit se keres, mint aki a fagyit árulja a strandon” – jelentette ki.

A PSZ elindított a kollégák között egy felmérést, amit jelenleg négyezren töltötték ki, az eredményeket augusztus végén értékelik. A felkészülés a sztrájkra nem két perc, de ha a tanárok ezt várják el a szervezettől, akkor Szabó szerint azonnal el tudják indítani a folyamatot. A szervezet vezetője nemrég azt mondta az ATV-ben, hogy csak egy szikra kell, és sztrájkkal indulhat az új tanév.

Szabó szerint a 2016-ban szervezett országos sztrájkjukba 25 ezren kapcsolódtak be, ennél nem adnák alább most sem. Az öt évvel ezelőtti megmozdulással nem teljesen tudták elérni a céljaikat, de bíznak abban, hogy most már a szülők is támogatóbbak lesznek, mert látják, hogy ami az oktatásban történik, az a gyerekeiket is érinti. „Hangsúlyozom: az oktatásban jelentkező problémák nemcsak a pedagógusok ügye, hanem az egész társadalomé” – mondta a PSZ elnöke.


Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!