Vasárnaptól újra fogad vonatokat a Nyugati, a csarnok augusztus végére készül el

2021. július 16. – 14:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hónapos felújítási munkák után, vasárnaptól újra fogad vonatokat a Nyugati pályaudvar, írja az MTI. Vitézy Dávid – a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója – arról beszélt pénteki sajtótájékoztatóján, hogy az elmúlt egy hónapban a pályaudvar átfogó karbantartási munkákon esett át a pályák állapotának javítása, a biztonsági berendezések, távközlési és áramellátási rendszerek korszerűsítése, összességében a pontosabb, megbízhatóbb működés érdekében.

„A csarnokot az utazók a nyár végén vehetik birtokba sokkal színvonalasabb környezettel és új utastájékoztatási rendszerrel”

– mondta Vitézy, és hozzátette, a pályaudvart tovább kell fejleszteni, mert Budapest környékén óriási igény van arra, hogy többen közlekedjenek vonattal.

Modellezésük szerint a napi 50 ezres utasszám 20 év alatt 100 ezerre nőhet, az évi 18 milliós utasszám megközelítheti a 40 milliót a következő évtizedekben.

Vitézy arról is beszélt, hogy a kapacitások bővítése érdekében a kormány megbízásából a BFK a MÁV-val együtt még az idén kiírja azt a nemzetközi tervpályázatot, amely a 2030-as Nyugati pályaudvart „megálmodja”.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója felsorolta: több mint 16 ezer négyzetméternyi területen új burkolatot tettek le, 3 kilométeren kicserélték a síneket, 5 kilométeren a felsővezetéket. Emellett olyan szolgáltatást is kidolgoztak, amely a pályaudvar területén a vakok és gyengén látók közlekedését segíti. A vezérigazgató arról is beszélt, hogy folyamatosan érkeznek az emeletes KISS vonatok, év végére már 19 darab ilyen jármű áll az utasok rendelkezésére.

Itt vagyunk a Nyugatiban, ahol végéhez közlekedik az egy hónapja tartó vágányzár, melynek során régóta esedékes átfogó rendrakáson esett át Magyarország legforgalmasabb pályaudvara. 600-an dolgoztak azon az elmúlt hetekben itt, hogy megújuljanak a vágányok, peronok, az utastájékoztatás, az áramellátási rendszer, felfrissüljön a pályaudvar arculata. Óriási, sok évig tartó munkák vannak még előttünk, hogy a Nyugati pályaudvar teljesen XXI. századi közlekedési csomópont legyen, ez a nagykarbantartás a legsürgősebb feladatok elvégzésére adott most lehetőséget” – írta oldalán Vitézy.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!