Pályázatot ír ki a főváros a háborúkban megerőszakolt nők emlékhelyére

2021. július 14. – 17:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pályázatot írt ki a háborúkban megerőszakolt nők köztéri emlékhelyének megvalósítására a főváros – jelentette be Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes a Városházán tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Az emlékhelyet olyan fővárosi tulajdonú területre tervezik, mint például Óbuda, a Margitsziget, a Gellért-hegy vagy a Városmajor. A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a háborúkban bántalmazott nők témája benne van a hazai emlékezetpolitikai diskurzusban, de megfelelő emlékhelye még nincs.

A nyilvános nemzetközi pályázat kezdeményezője Karácsony Gergely budapesti főpolgármester volt, a fővárosi közgyűlés pedig januárban döntött a megvalósításról. A pályázatra szeptember 30-ig lehet jelentkezni, eredmény 2022 elején várható, és jövő nyárra készülhet el a köztéri műalkotás, amelyre 30 millió forintot szánnak.

A pályázat előkészítésében részt vesz egy művészettörténészekből, történészekből álló ötfős bizottság, amely előadássorozatot szervezett a témában. A www.elhallgatva.hu honlapon a pályázati kiírás is olvasható.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!