Győrben hullott a legtöbb eső vasárnap, egy nap alatt több, mint a havi átlag

2021. július 12. – 11:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

80-85 mm feletti csapadék esett vasárnap Győrben, így már megdőlt a havi csapadékátlag, ami a városban 57 mm szokott lenni júliusban. Ugyanez várható az országos átlag tekintetében is, ugyanis a júliusi havi országos csapadékösszeg 74 mm körül alakult az 1991 és 2020 közötti adatok szerint. Az Országo Meteorológiai Szolgálat a Facebookon azt írta: sok helyen semennyi eső sem esett, másutt pedig 30-60 mm vagy annál is több hullott, helyenként jégesővel (jellemzően borsó, néhol cseresznye mérettel).

Vasárnap a maximum-hőmérsékletben is nagy volt a különbség: Győr környékén csak 22-23 fok körül alakult a csúcs, míg az Alföld döntő részén a zivatarok előtt (ahol voltak) igazi kánikula volt a jellemző.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfői, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: napközben elsősorban az Alföldön és az Északi-középhegységben, kisebb eséllyel a Dunántúl keleti felében alakulhatnak ki zivatarok. A legintenzívebb cellákat viharos (60-70 kilométer/órás) széllökés, 1-2 centiméter körüli jeget hozó jégeső és intenzív csapadékhullás (helyenként akár 20 milliméternél is több eső) kísérheti.

Estére fokozatosan lecsengenek a zivatarok, legtovább az Északi-középhegység térségében maradhat aktív a légkör. Felhívták a figyelmet arra is, hogy ismét fokozódik a hőség, a délkeleti megyékben a napi középhőmérséklet már meghaladhatja a 27 fokot is. Az országos előrejelzés szerint a hőmérséklet kora délután 27 és 34 fok között valószínű, a Tiszántúlon lesz a legmelegebb. Késő estére 18 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!