Európai díjat kapott a Freeszfe Egyesület diplomamentő programja

2021. július 12. – 14:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Freeszfe Egyesület Emergency Exit diplomamentő programja kapta 2021-ben Magyarországról az Európai Parlament által alapított Európai Polgár díjat – erről az egyesület számolt be.

A 2008-ban alapított Európai polgári díjjal olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeket díjaz az Európai Parlament, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához. Vagy az EU értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítanak ki, melyek az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt értékeket képviselik.

A díjra magánszemélyeket és szervezeteket jelölhetnek. A jelöléseket az EP-képviselőkből álló nemzeti zsűrik rangsorolják, majd az Európai Parlament alelnökének vezetésével ülésező brüsszeli zsűri dönt a díjazottakról. A kuratóriumot a kuratórium elnöke, az Európai Parlament négy alelnöke, az Európai Parlament két korábbi elnöke, két kiemelkedő személyiség, valamint egy páneurópai civil társadalmi szervezet és egy páneurópai ifjúsági szervezet egy-egy képviselője alkotja.

A Freeszfe Egyesület Emergency Exit diplomamentő programjának célja, hogy az Színház és Filmművészeti Egyetem modellváltása miatt az egyetemről távozó hallgatók oktatóikkal folytathassák a képzésüket, és diplomát kaphassanak. Öt európai egyetem

  • a salzburgi zeneművészeti egyetem (Universitat Mozarteum)
  • a ludwigsburgi előadóművészeti egyetem (Akademie für Darstellende Kunst Baden-Württemberg)
  • a varsói színművészeti egyetem és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszaka (Akademia Teatralna im. Aleksandra Zelwerowicza)
  • a svájci színiakadémia (Accademia Teatro Dimitri)
  • a bécsi Filmakadémia (Filmakademie Wien)

ismeri el az SZFE hallgatóinak eddig megszerzett kreditjeit, és segíti az oktatóikkal tovább folytatott munkát.

A díjat az Európai Parlament hazai irodájának szervezésében először Magyarországon, majd novemberben Brüsszelben, egy központi ünnepségen adják át az összes európai díjazottnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!