Vasárnap leszakad az ég, és erős UV-B sugárzás is lehet

2021. július 10. – 20:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon erős UV-B sugárzás várható az ország több részén vasárnap – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az OMSZ közleménye szerint vasárnap nagyon erős UV-B sugárzás várható Dél-Dunántúlon, Észak- és Dél-Alföldön, valamint Észak-Magyarországon – írta az MTI. Az OMSZ arra kér mindenkit, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen.

Amennyiben lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt – írták.

Közölték, normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b oldalon.

Emellett vasárnap meglehetősen sok csapadék is várható, az Idokep.hu oldal szerint 10 mm is eshet, ez várható például Budapesten:

Idokep.hu
Idokep.hu

A Met.hu oldalon pedig azt írják, hogy „vasárnap az elsődleges veszélyforrást a felhőszakadás jelenti: a jellemzően rövid idő alatt 30-40 mm csapadékot adó gócok mellett megjelenhetnek 70-80, vagy egy-egy helyen akár ezt meghaladó összegek is”.

Kövess minket Facebookon is!