Ötéves mélyponton a magyar bíróságok függetlenségének megítélése

2021. július 9. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre kevesebben tartják függetlennek a bíróságokat és a bírákat Magyarországon, derül ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett jelentéséből.

Az Európai Bizottság évente adja ki az úgynevezett Európai Uniós Jogi Eredményjelzőt (EU Justice Scoreboard), melyben többek között a tagállamok igazságszolgáltatási rendszereinek hatékonyságát, minőségét és a közvélemény, illetve az üzleti szféra által érzékelt függetlenségét szokták értékelni.

Az idei jelentés szerint a magyar emberek 40 százaléka vélekedik úgy, hogy „inkább jó” vagy „nagyon jó” a hazai bíróságok és bírák függetlensége. 37 százalék válaszolta azt, hogy „inkább rossz” vagy „nagyon rossz” a helyzet, a megkérdezettek 22 százaléka pedig nem nyilvánított véleményt. Öt évvel ezelőtt a magyarok 49 százaléka értékelte „jónak” az igazságügy függetlenségét, de még egy évvel ezelőtt is 48 százalékuk szerint volt „jó” a bíróságok helyzete, a mostani 40 százalékhoz képest.

A magyar válaszadók szerint a bíróságok és a bírák függetlenségét leginkább a kormány és a politikusok nyomásgyakorlása veszélyezteti.

Az EU-s tagállamok közül mindössze Spanyolországot, Olaszországot, Bulgáriát, Lengyelországot, Szlovákiát és Horvátországot utasítjuk magunk mögé. Délnyugati szomszédunknál messze a legrosszabb a helyzet az EU-ban, a horvátok csupán 17 százaléka vélekedik úgy, hogy „jó” az igazságügy függetlensége hazájukban, míg 78 százalékuk szerint kifejezetten „rossz”. A legelégedettebbek az osztrákok, 83 százalékuk szerint jó a helyi igazságügy függetlenségének a helyzete.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!