Nyolcból öt elektromos roller már megfelelő minőségű

2021. július 5. – 09:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly mindössze kettő, idén már öt elektromos rolleren nem találtak fogást az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) laboratóriumának munkatársai. Az ITM jelentéséből kiderült, az önegyensúlyozó darabok viszont egytől egyig veszélyesek. A két év alatt megvizsgált tizenkét hoverboard közül tehát még nem akadt olyan, amelyik termékbiztonsági szempontból teljesen rendben lett volna.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma 2020-ban vizsgálta először az e-rollerek és hoverboardok termékbiztonsági megfelelőségét. Tavaly tizennégyből tizenkettő, idén tizenkettőből hét akadt fenn a rostán. A 86 százalékosról ezzel 58 százalékosra javuló kifogásolási arány azonban még mindig messze van az ideálistól.

A nyolc vizsgált elektromos roller közül csak hárommal akadtak gondok. Az egyiknél az akkumulátor mellől hiányzott a hőmérsékletfigyelő eszköz, a kontrollálatlanul túlmelegedő termék így kigyulladhat. Egy másiknál a talprész és a kormányszár közötti csukló csípheti oda az ujjat. Egy harmadiknál az első kerék lazulása miatt fenyegetett azzal, hogy a roller menet közben szétesik.

A labor 2021-ben is kivétel nélkül elkaszálta a hoverboardokat, ezúttal néggyel kellett ezt tenniük. A mini segwayekre változatlanul jellemző, hogy a mozgó belső huzalozást éles szélű, sorjás részeken vezetik át. A vezeték sérülése miatt bekövetkező elektromos zárlatból hirtelen lefékeződés, irányváltás, azokból pedig orra esés, végtagtörés következhet. A legváratlanabb hibajelenséget produkáló hoverboard kézben tartva is elindult.

A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár, Keszthelyi Nikoletta elmondta: haladéktalanul elrendelték a nem biztonságos termékek kivonását a forgalomból. A kereskedőnek a súlyos kockázatú hoverboardokat és e-rollereket a vásárlóktól is vissza kell hívniuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!