Beer Miklós: Nem szerencsés, amikor politikusok a kereszténységre hivatkozva hoznak döntéseket

2021. július 3. – 16:12

frissítve

Beer Miklós: Nem szerencsés, amikor politikusok a kereszténységre hivatkozva hoznak döntéseket
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Beer Miklós volt váci püspök szombaton Semjén Zsolt megjegyzésére reagált, miszerint egy keresztény párt elnökeként nem tudja támogatni, hogy valaki homoszexuális kapcsolatban éljen, Beer úgy reagált: nem szerencsés, amikor politikusok a kereszténységre hivatkozva hoznak döntéseket.

„A politikusok sokszor a kereszténység nevében sértenek meg más vallási közösségeket, vagy valláson kívüli embereket. Ennek nem tudunk örülni”

– fogalmazott a volt váci püspök a Hvg.hu-nak.

Csütörtöki videónkban a kormány tagjait kérdeztük a melegellenes módosítókkal eltérített pedofiltörvénnyel kapcsolatban. A KDNP elnöke, Semjén Zsolt akkor úgy fogalmazott:
„A kinyilatkoztatás feketén-fehéren, nagyon világosan kimondja, hogy a megvalósult homoszexualitás bűn.” Ennek apropóján kereste meg a Hvg.hu Beer Miklós egykori váci püspököt, szerinte hogyan változott az egyház álláspontja a melegek megítélésében.

Beer szerint tudomásul kell venniük a szexuális identitásproblémával küzdők állapotát, és azt, hogy ők nem okozói ennek a helyzetnek. El kell fogadniuk őket és segíteniük is kell, hogy megtalálják a helyüket.

„Az viszont zavar bennünket, ha az LMBTQ gondolkodás propagálásával találkozunk, mintha ez lenne az ideális emberi élethelyzet.”

Beer szerint az Ószövetséghez képest szemmel látható a változás, a kereszténység igyekszik alkalmazkodni, hogy ne eredendően sértően álljon a kérdéshez. Viszont mivel a heteroszexuális kapcsolat célja a házasság és a családalapítás, nem tudják elfogadni, hogy a homoszexuális párokat is házasoknak tekintsék, és azt sem, hogy gyerekeket fogadhassanak örökbe. Azt azonban semmi nem tiltja, hogy a homoszexuálisok is teljes értékű keresztények legyenek.

Beer több témában is kifejtette álláspontját, többek között a következőkben:

  • Sokkal határozottabb fellépést várna el a katolikus egyháztól a romák felemelkedésének segítésében.
  • Nagylelkű keresztény magatartásnak tartja, ha az ember környezettudatos, és például kevesebbet autózik.
  • Nem bánná, ha a jövőben az emberek legalább annyit szánnának karitatív célokra, mint a saját üdülésükre.

Ameddig ilyen lagymatag módon éljük meg a vallásosságunkat, miért csodálkozunk azon, ha nem akarnak csatlakozni hozzánk?

– teszi fel a kérdést az egyházi munkától visszavonult katolikus püspök.

A kormány tagjait ebben a videóban kérdeztük a témáról:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!