Rákkeltő anyag kerülhetett népszerű nyári csemegékbe, ellenőrzést indít a Nébih

2021. július 1. – 11:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A megengedettnél magasabb etilén-oxid-szennyeződést mutattak ki E410 adalékanyagban, amit széles körben alkalmazzák stabilizátorként az élelmiszeriparban – írja a Nébih honlapján.

Hazánkban ez idáig egy termék esetében történt termékvisszahívás emiatt, de a későbbiekben több termék (pl. jégkrém, ízesített tejtermék, desszert) is érintett lehet az etilén-oxid-szennyeződésben. A hatóság a kiemelten kockázatos termékek esetében célellenőrzést indít, emellett minden, E410 adalékanyagot Magyarországra behozó, valamint azt élelmiszer-előállításhoz felhasználó vállalkozótól mielőbbi önellenőrzést és szükség esetén határozott intézkedést kér. A mostanáig egyedüliként visszahívott termék az Auchan vaníliaízű pálcikás jégkrémje (tejcsokoládé bevonattal, pörköltmandula-darabokkal).

Az etilén-oxidot elsősorban a vegyipar alkalmazza intermedier anyagként, de egyes országokban gomba- és rovarölő szerként, illetve felületfertőtlenítésre is használják. Az EU-ban azonban a növényvédelmi célú felhasználása tilos. Ennek oka, hogy a hatóanyag rákkeltő, mutagén és reprotoxikus (teratogén).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!