Szerda éjfélig érvényes hőségriasztást rendeltek el

2021. június 28. – 13:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda éjfélig érvényes hőségriasztást rendelt el Müller Cecília hétfő déltől, írja az MTI. A tisztifőorvos az OMSZ előrejelzései alapján döntött a másodfokú intézkedés mellett az ország egész területére. A hőségriasztást akkor rendeli el, ha a napi középhőmérséklet várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 25 fokot.

A hőségre tekintettel és a WHO ajánlásait követve a tisztifőorvos javasolta az áram- és vízellátás zavartalan fenntartását, a programozott karbantartások elnapolását.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményükben arra hívták fel az emberek figyelmét, hogy a nagy melegben több folyadékot kell fogyasztani, és 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Javasolták, a szabadban dolgozók megfelelő öltözékkel és napvédő készítményekkel védjék bőrüket a leégés ellen.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja, tovább fokozódik a hőség, szerdáig dél felől afrikai eredetű meleg levegő áramlik folyamatosan a Kárpát-medencébe. Keddre már harmadfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben a hőségre vonatkozóan, a déli megyékben a napi középhőmérséklet arrafelé a 29 fokot is meghaladhatja. A délutáni csúcsérték pedig 37, 38 fok körül alakul, ami egy kis izgalmat is tartogat, hiszen erre a napra vonatkozóan (06. 29) a napi országos maximum-hőmérsékleti rekord 37,9 fok, amit előreláthatólag elérünk, vagy akár meg is haladhatjuk.

A katasztrófavédelem figyelmeztet arra is, hogy senki se hagyja gyermekét vagy állatát a tűző napon parkoló autóban. Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni, írták. A bárki által igénybe vehető, légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

Csütörtök 0 órától tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!