Újszülöttet találtak a Heim Pál babamentő inkubátorában, ő a tizedik

2021. június 26. – 18:11

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat hajnalban valaki egy újszülöttet helyezett el a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Madarász utcai épületében található babamentő inkubátorában – írja a Heim Pál Gyermekkórház a Facebookon. A kisfiú 2800 grammot nyom, és a vizsgálatok alapján egészséges. A kórházban most gondos ápolásban és táplálásban részesül.

Dr. Székely Emőke, a Madarász utcai Intenzív Osztály osztályvezető főorvosa a Telexnek azt mondta, hogy a babát Nyári Martinnak nevezték el – amit az éjszakás nővérről kapott, aki hajnalban kiment az inkubátor jelzésére –, és nagyjából fél napos lehetett, mikor bekerült az inkubátorba. Egy kicsit ki volt száradva, és csak egy plédbe volt csavarva. Székely biztos benne, hogy otthon született, és a köldökcsonk alapján nem szakember látta el.

Az inkubátorba helyezett gyerekek az intenzív osztályra kerülnek, ott különböző vizsgálatokkal felmérik az állapotukat. Ha minden rendben van, akkor felkerül a koraszülött osztályra, és vagy ott marad, vagy tovább viszik a csecsemőosztályra. Általában a koraszülöttek között marad, mert ott ritkán fekszik beteg gyerek. A kórházból nagyjából egy hónapon belül jó eséllyel nevelőszülőkhöz, családhoz kerül. A befogadó szülők szabadon dönthetnek a gyerek nevéről.

„Ezek a szülők nagyon szeretnének gyereket, nagyon várnak gyerekre, és ez egy ilyen kisgyerek számára egy óriási esély egy abszolút normális életre. Mi nagyon örülünk, hogy betették ide ezt a kisgyereket, és nem valahol máshol végezte”

– magyarázta Székely.

A babamentő inkubátor 2009 óta működik, eddig kilenc babát helyeztek el benne, az anyák azóta sem jelentkeztek.

„Ez egy óriási döntés, hogy egy anyuka betegye az inkubátorba a gyerekét, aminek rettenetes, mély lelki okai vannak. Azt gondolom, hogy az anyuka részéről ez egy rettenetes döntés, de a gyerek számára az életét jelenti – és valószínűleg a normális életét”

– mondta a főorvos.

Volt már köztük újszülött és több napos baba is, és általában hajnalban, felöltöztetve helyezték el őket az inkubátorban, és volt már több olyan gyerek is, aki mellé játékokat is tettek.

„Azt gondolom, hogy jó lesz neki, és nem mindegy, hogy – már bocsánat – nem a kukában vagy az utcán végezte, hanem egy olyan helyen, ahol maximálisan figyelnek rá addig is, amíg nem kerül családba. Szerintem az összes babamentő inkubátornak óriási létjogosultsága van, mert ha több lenne, akkor talán nem fordulna elő, hogy gyerekeket például kitesznek az árokpartra”

– zárta Dr. Székely Emőke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!