Az ország több pontjára is megérkezett a jégeső, igen szép méretben hullik

2021. június 25. – 19:01

frissítve

Az ország több pontjára is megérkezett a jégeső, igen szép méretben hullik
Fotó: Meteo Mecsek Facebook / Szujó Nikoletta

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy azt korábban megírtuk, zivatarveszély miatt több nyugati és déli járásra másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Aztán később néhány megyére már harmadfokú (piros) riasztást is kiadtak.

Ezek a szupercellák, zivatarok és jégesők aztán el is kezdtek megérkezni egyes területekre, a MetFigyelő Facebookján is folyamatosan frissülő képek, videók elérhetők, de az Időkép is percről percre tudósítja az eseményeket.

Ezekből kiderült, hogy Kalocsánál például már délután négy körül lenyúlt egy tölcsér a szupercellából, amit az Időkép is tornádónak nevezett:

A felhőszakadás veszélye miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Az OMSZ azt írta, a délután második felétől előbb a Dunántúl déli felére érkeznek intenzív zivatarok, amelyek kelet felé helyeződnek át, este pedig az Alföld déli részén is heves zivatarok jelennek meg.

Az éjszaka első felében az intenzív zivatarok súlypontja az Alföldre tevődik át, hajnalra pedig már legfeljebb északkeleten lehet jellemző. A Dunántúlon megjelenő zivatarokat lokálisan jelentős szél (általában 80-100 kilométer/órás, helyenként akár 100-120 kilométer/órás, vagy annál is erősebb lökésekkel), nagyméretű jég, és felhőszakadás-szerű csapadékhullás kísérheti.

A Bács-Kiskun megyei Szakmáron ilyen méretű jég esett már délután öt körül:

Az éjszakai zivataroknál a fő veszélyforrást a nagyobb területre kiterjedő szélvihar jelentheti, de jégeső és felhőszakadás ezekben is előfordulhat. Korábban a katasztrófavédelem arra kért mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, viharjelzéseit.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kéri: a viharos szélben lehetőség szerint ne parkoljanak fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek. Ha valaki leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert lát, jelezze azt a 112-es segélyhívón.

Így vonult át Szombathely fölött a szupercella délután hatkor:

Fotó: Horváth Gyula
Fotó: Horváth Gyula

Az OKF kiemelte azt is, hogy ilyen időjárásban a nyílt vízen fürdőzés vagy csónakázás, illetve horgászás közben fokozott a villámcsapás veszélye. Ezért azt kérik, mindenki vegye komolyan a viharjelzéseket. Vihar esetén időben keressenek biztonságos helyet, autóban, illetve zárt ajtók és ablakok mögött, idézi az MTI a katasztrófavédelmet.

A Meteo Mecsek Facebook-posztja alatt is sorakoznak a képek a lehullott jégről, például ilyen gyönyörű méretűek:

.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!