Takáts Előd lett a Corvinus új rektora

2021. június 24. – 17:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Takáts Elődöt nevezték ki a Budapesti Corvinus Egyetem rektorává, megbízatása augusztus 1-jén lép életbe – írja az MTI.

Az egyetem közleményben méltatta az intézményt hat éve vezető Lánczi András munkáját, akinek megbízatása június 30-án ér véget. Azt írták, hogy mind gazdaságilag, mind szakmailag stabilizálta az egyetemet, és sikeresen előkészítette a Corvinust az új működési formára történő átállásra.

Takáts kinevezését az egyetem szenátusának támogatása után a fenntartó Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kuratóriuma kezdeményezte. Az új rektornak Áder János köztársasági elnök június 24-én adta át megbízatását.

Hernádi Zsolt, a kuratórium elnöke stratégiai célnak nevezte, hogy 2030-ra a Corvinus legyen Közép-Európa legjobb gazdaság- és társadalomtudományi egyeteme, Takátsot pedig jelentős nemzetközi tapasztalattal rendelkező, elismert közgazdászként jellemezte.

Takáts azt mondta, hogy középtávon olyan képzést, olyan kutatási teljesítményt szeretne felmutatni, amely kiállja az összehasonlítást nemcsak a Közép-európai versenytársainkkal, hanem a világ bármely gazdasági képzést nyújtó egyetemével. A jó képességű fiatalok elvándorlását „egy csendes nemzeti katasztrófának” nevezte, és kiemelte, hogy a gazdaság- és társadalomtudományi elitképzést nem lehet külföldre kiszervezni.

Dr. Takáts Előd – Fotó: Budapesti Corvinus Egyetem
Dr. Takáts Előd – Fotó: Budapesti Corvinus Egyetem

Takáts 1999-ben szerzett egyetemi diplomát a Corvinus jogelődjén, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen, pénzügy-gazdaságpolitika szakirányon. Később 2000-ben tőzsdei szakvizsgát tett, 2002-ben a Közép-európai Egyetemen (CEU) közgazdaságtudományi mesterfokozatot, 2004-ben a Princeton Universityn MA-, majd 2006-ban PhD-fokozatot szerzett közgazdaságtudományból.

Dolgozott az Európai Központi Bank, a Magyar Nemzeti Bank és a Federal Reserve Bank of New York kutatójaként, majd a Nemzetközi Valutaalapnál. 2009 óta a bázeli székhelyű Bank for International Settlements közgazdásza, majd vezető közgazdásza, 2018-tól a London School of Economics and Political Science vendégelőadója.

2019-től a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes egyetemi tanára, 2021-ben pedig egyetemi tanárrá nevezték ki. A pénzügyek, a makroökonómia és a monetáris politika közös területein folytat kutatásokat, legújabb kutatási területei a demográfia és a klímaváltozás közgazdaságtana.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!