Hatósági állatorvos ellen is nyomoznak kölyökkutyák szabálytalan árusítása miatt

2021. június 23. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

Nyomozást folytat a Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség a hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmény miatt hat ember ellen – egyikük egy hatósági állatorvos.

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint az ügy a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult. A megalapozott gyanú szerint egy vezető hatósági állatorvos, egy állatorvos, több kutyakereskedő és egyéb technikai és logisztikai feladatokat ellátó személyek abban állapodtak meg, hogy a jogszabályi rendelkezések megszegésével kölyökkutyákat szállítanak Magyarországról az Európai Unió más tagállamaiba.

Így a kutyakereskedők a külföldi vevők által leadott megrendeléseknek megfelelő fajtájú, ivarú, a kereskedelmi célú nemzetközi forgalmazásra vonatkozó szabályok által megkívánt veszettség elleni oltással, egyedi megjelöléssel nem rendelkező, a megengedettnél fiatalabb kölyökkutyákat vásároltak fel.

Ezután az állatorvos a szállítás érdekében biankó kisállatútleveleket állított ki anélkül, hogy az állatokon bármilyen vizsgálatot, beavatkozást elvégzett volna, majd a vezető beosztású hatósági állatorvos rögzítette a webalapú nyilvántartásokban a fiktív adatokat, vizsgálat nélkül igazolta az állatok szállításra való alkalmasságát, és kiállította a szállítmányokat kísérő bizonyítványokat.

Hatból öt gyanúsított vallomást tett, ebben részben vagy egészben elismerték a bűncselekményeket. Szabadlábon védekezhetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!