Hőséggel és zivatarokkal indul a hét, életbe lépett a vörös kód

2021. június 21. – 05:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk. A Dunántúlon a déli, délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. Zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország legnagyobb részén 33 és 37 fok között alakul.

A délutáni óráktól az ország északkeleti felén (illetve legkisebb eséllyel a délnyugati megyékben) alakulhatnak ki elszórtan zivatarok. Az OMSZ szerint a legvalószínűbb forgatókönyv: kora délutántól északnyugaton, később az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében, estétől pedig az Alföld középső, majd északkeleti részein döröghet az ég. Az esti, késő esti időszakban akár nagyobb számban is várható zivatartevékenység, akkor felhőszakadás is lehet. A zivatarokat az intenzív csapadék mellett lokálisan viharos szél (60-80 km/h) és jégeső is kísérheti.

Frissítés:

Hétfő reggel 8 órától országosan életbe lépett a vörös kód, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a következő napokban a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila azt mondta: a riasztás az előrejelzések alapján csütörtök reggel 8 óráig lesz érvényben – írta az MTI.

A speciális eljárásrend alatt az élet védelme az első, ezért – bár a hajléktalanok elhelyezése elsődlegesen a hajléktalanellátást nyújtó intézmények feladata – a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást – közölte az államtitkár. Hozzátette: a vörös kód célja az is, hogy felhívja a társadalom figyelmét a speciális helyzetre.

Az államtitkár mindenkit arra kér, ha bajba jutott embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!