Závecz–Idea: A kampány elején a DK politikusa a legnépszerűbb ellenzéki a XII. kerületben

2021. június 21. – 12:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Április utolsó napjaiban készített közvélemény-kutatást a XII. kerületben a Závecz Research, amelynek adatait az Idea Intézet elemezte. Azt vizsgálták, milyen a választókerületben (ahol jelenleg Gulyás Gergely az országgyűlési képviselő) az előválasztáson induló jelöltek támogatottsága. Hangsúlyozzák, hogy a kapott eredmény egy kiinduló, előzetes állapotnak tekinthető, mintsem az előválasztás várható végeredményének.

A telefonos közvélemény-kutatás alapján Budapest 03. egyéni választókerületében a teljes, választókorú népességet tekintve a DK támogatottsága a legmagasabb 11 százalékkal (biztos szavazó pártválasztók: 17%), amit a Momentum követ 9 százalékkal (biztos szavazó pártválasztók: 15%). Az OEVK-ban nincs másik párt, amelynek támogatottsága a 18 éven felüli választópolgárok körében elérné vagy meghaladná az 5 százalékot. Miután azonban az MSZP és a Párbeszéd 2018-hoz hasonlóan 2022-ben is közösen indítja jelöltjeit az előválasztáson, fontos jelezni, hogy a két párt együttes támogatottsága éppen eléri az 5 százalékot. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága a teljes, választókorú népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is 3 százalék.

Az adatfelvétel idején az előválasztáson biztosan vagy valószínűleg részt vevő ellenzéki szavazók 54 százaléka Komáromi Zoltánra, a DK és az LMP jelöltjére szavazna, 36 százalékuk Hajnal Miklóst (Momentum–Jobbik–MSZP–Párbeszéd) támogatná. Az aktív ellenzéki szavazók 10 százaléka vagy nem tudta megmondani, hogy melyik jelöltre szavazna az előválasztáson, vagy nem árulta el, hogy kire szavazna. Az előválasztáson bejelentette részvételét Visi Piroska, az Új Világ Néppárt jelöltje is.

A választókerületben legutóbb Gulyás Gergely nyert 42,7 százalékkal, a második a DK-s Bauer Tamás lett 39 százalékkal. Akkor az LMP, a Momentum és a Jobbik is külön jelölteket indítottak a kerületben, a most közösen felálló ellenzéki pártok politikusai 55 százalékot szereztek összesen. A Fidesz 2022-ben Fürjes Balázs államtitkárt fogja indítani a XII. kerületben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!