Korrupció miatt vettek őrizetbe egy rendőrségi gazdasági vezetőt

2021. június 18. – 09:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Korrupció megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették a rendőrség egyik gazdasági vezetőjét, írja közleményében a Központi Nyomozó Főügyészség.

A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ gazdálkodásra jogosult szervezeti egysége 2021 áprilisában írt ki közbeszerzési pályázatot egy ingatlan felújítására, közel 300 millió forint értékben.

A gyanú szerint a gazdasági vezető és egy osztályvezető helyettes – aki a közbeszerzési eljárás bírálóbizottságának a titkára is volt – már az eljárás előkészítése alatt megállapodott egy vállalkozóval abban, hogy a pályázatot úgy befolyásolják, hogy azt az adott cég nyerje el.

A két gyanúsított a pályázatra olyan további vállalkozásokat is felhívott ajánlattételre, amik ténylegesen nem akarták elvégezni az ingatlan felújítását, ezért aztán – egyeztetve a későbbi nyertes céggel – magasabb összegű ajánlatokat nyújtottak be. Mivel így az a cég adta be a legjobb ajánlatot, amelyikkel előre megegyeztek, a bírálóbizottság ezt a céget javasolta befutónak, a döntésre jogosult gazdasági vezető pedig őt nevezte meg a pályázat nyertesének.

A vesztegetés és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban a nyomozó főügyészség a héten tíz helyszínen, három személyt érintően végzett összehangolt nyomozati cselekményeket, ebben hatvan ügyész és rendőr vett részt, írja közleményében az ügyészség.

Vesztegetés elfogadása és versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki a két rendőrségi vezetőt, míg a vállalkozót vesztegetés bűntette miatt. A vállalkozó és az osztályvezető helyettes beismerő vallomást tett, míg a gazdasági vezető megtagadta a vallomástételt.

Az ügyészség indítványozta az őrizetben lévő hivatásos állományú gazdasági vezető letartóztatását, erről pénteken dönt a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!