Több mint öt tonna szeméttől tisztították meg a Tisza-tavat

2021. június 17. – 11:22

frissítve

Több mint öt tonna szeméttől tisztították meg a Tisza-tavat
Fotó: Molnár Vanda / PET Kupa

Másolás

Vágólapra másolva


Több mint 5 tonna hulladékot gyűjtöttek össze a résztvevők a II. Tisza-tavi PET Kupán. A tizenegy csapat összesen 1222 zsák szeméttől tisztította meg a tavat és az ártéri erdőket.

Az idei év eleji áradásokkal, főként Ukrajnából és Romániából érkező hulladék sok helyen már a vízen evezve láthatóvá vált, majd a partra kikötve és az ártéri erdőben kutatva egyes helyeken óriási szennyezés fogadta a versenyzőket. A tó Tiszafüred és Kisköre közötti szakaszán védett vízi és szárazföldi élővilágú területek tisztultak meg, de a szennyezés mértéke miatt a szervezők további akciókat terveznek a helyszínre még idén.

A PET Kupán idén is cél volt, hogy az összegyűjtött hulladék felhasználható részét, nagyjából 60 százalékát újrahasznosítsák, ezért a szelektálási munkából a csapatok is kivették a részüket, a hulladék nagyobb részét már a parton, vagy saját pethajójuk fedélzetén válogatták át.

A több mint 5 tonna összegyűjtött hulladék nagyjából fele műanyag palack volt, de találtak hűtőket, tévéket, szigetelőanyagokat és veszélyes hulladékot (festéket, olajos hordókat) is a versenyzők.

A pethajók versenye a Közép-Tiszai-Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) győzelmével zárult, ők összesen 253 zsák hulladékot gyűjtöttek össze. A második helyezett ÖkosaBB a Tisza-tó Hőse díjat is hazavihette. Harmadik helyen a Decathlon csapata állt a dobogóra. Idén a fair play díjat a DHL Clean Up Hungary legénysége kapta.

Idén még két szemétszedő PET Kupa lesz: augusztusban a Felső-Tiszán, szeptemberben pedig a Bodrogon.

Arról, hogy honnan és miért érkezik ilyen rettenetes mennyiségű szemét a Tiszába, a Telex videót is forgatott:

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom