A rendőrség szerint nem bűncselekmény a magyarokat is érintő kínai adatgyűjtés

A rendőrség szerint nem bűncselekmény a magyarokat is érintő kínai adatgyűjtés
Illusztráció: szarvas / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly ősszel derült ki, hogy egy kínai cég világszerte több millió ember, köztük legalább 700 magyar állampolgár adatait is begyűjtötte. Akkor nyomozás indult az ügyben, de a Telex kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) most elárulta, hogy nem találtak bűncselekményt, ezért az eljárás lezárult.

Globális megfigyelés magyar érintettekkel

A globális adatgyűjtés árulkodó, kiszivárgott adatbázis, az Overseas Key Information Database (OKIDB, külföldi kulcsinformációs adatbázis) híre szeptember közepén járta be a világot. A Shenzhen Zhenhua Data Information Technology nevű, 2017-ben alapított cég állította össze, és a világ számos országának politikusairól, katonai tisztviselőiről, hírességeiről tartalmaz adatokat.

Nem világos, hogy pontosan milyen kapcsolatban áll a Zhenhua Data a kínai állammal, illetve hogy utóbbi igénybe veszi-e egyáltalán a szolgáltatásait, de az adatbázis a cég állítása szerint világszerte 2,4 millió emberről és 650 szervezetről tartalmaz információt. Ennek csak egy része került nyilvánosságra: nagyjából 10 százalékát, körülbelül 250 ezer rekordot sikerült visszaállítani a kiszivárgott, sérült verzióból. A megfigyeltek között 52 ezer amerikai, 35 ezer ausztrál és közel 10 ezer brit személy adatai találhatók meg – és több mint 700 magyaré is.

A magyar érintettek adatait október közepén szerezte meg a Telex.

Akkori cikkünkben részletesen bemutattuk az adatbázist és a magyar célpontok listáját is. Található benne szakszervezeti vezető, egyetemi oktató, ma is aktív, országos ismertségű kormánypárti és ellenzéki politikusok, kevésbé ismert országgyűlési és helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek, már visszavonult, prominens politikusok, volt államtitkárok, korábbi nagykövetek, politikusok házastársai, gyerekei, cégvezetők, nagyvállalatok igazgatósági tagjai, cégalapítók, startupvállalkozók, kockázatitőke-befektető cégek vezető munkatársai, illetve bűnözők is.

Nem bűncselekmény, de nem is veszélytelen

A magyar érintettség nyilvánosságra kerülése után a rendőrség közölte, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított ismeretlen tettes ellen, személyes adattal való visszaélés vétsége miatt. Most megkérdeztük, hogy áll ez a nyomozás, és ha lezárult, mi lett az eredménye.

„Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya az eljárást – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – 2021 februárjában megszüntette”

– derült ki az ORFK válaszából.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy mennyire veszélyes a Zhenhua Data – nagyrészt nyilvános információkat összegyűjtő, de ismeretlen forrású adatokat is tartalmazó – adatbázisa, de a szakértők szerint a hírszerzési célokat szolgáló gyűjtemény ritka betekintést ad a kínai adatipar működésébe.

„Ha valakinek letöltjük az internetről a különböző paramétereit, arra még lehet vállat rándítani, hogy persze, kint van a LinkedInen meg a Facebookon. A dolog onnantól izgalmas, hogy ezeket az adatokat hogyan rendszerezik, hogyan kötik őket egymáshoz, ki az illető családja, milyen kapcsolatban van más emberekkel – csupa olyasmi, amivel esetleg zsarolható. Mi magunk is összekapcsolgatjuk a saját rokonainkat és ismerőseinket magunkkal, ez végigkövethető ezeken az adatbázisokon, és ezáltal olyan információkat lehet kikotyvasztani belőlük, amit mi magunk sem feltétlenül gondoltunk, hogy kijöhet. Egy hírszerző nagyon sok mindent ki tud ezekből főzni” – mondta ősszel a Telexnek Keleti Arthur kiberbiztonsági szakértő, az ITBN konferencia alapítója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!