Esperes lett a zsadányi lelkészből, akinek egyházközségében egy feljelentés szerint „Isten dicsőségére” hivatkozva forgathattak át pénzeket

2021. június 15. – 10:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A rendőrség nyomoz egy Békés megyei ügyben, ahol a reformátusok első számú vallási vezetőjükké, esperessé választották Demeter Ottó zsadányi lelkészt. Annak ellenére is, hogy tudni lehetett, az általa vezetett egyházközségben költségvetési csalás gyanúja miatt folyik eljárás, írja a Magyar Narancs.

Demeter Ottót idén választották meg 6 évre, 2027-ig a békési reformátusok első számú vezetőjévé. Ahogy azt a lapnak egy, a választáson résztvevő mondta, a választás előtt tudni lehetett, hogy csalás miatt folyik eljárás Demeter egyházközségében, Demeter ekkor „beszédében megnyugtatásul azt mondta, bár valóban zajlik valamiféle vizsgálat a zsadányi református egyházközség intézményeinél, ám azt a hatóság ismeretlen tettes ellen folytatja”. Ezután Demetert megválasztották.

Csalás gyanúja miatt

Mint a lap írja, Demeter Ottó és felesége 18 éve szolgál Zsadányban, ahol tavaly ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás gyanúja miatt eljárást indított a NAV a helyi református egyházközség ellen. A NAV emberei 2020 januárjában egy korábbi feljelentés alapján szállták meg a helyi református egyházközség fenntartása alatt működő intézményeket, a parókián is jártak iratokat, dokumentumokat, számlákat lefoglalva.

Demeter Ottó és felesége – Fotó: Tiszántúli Református Egyházkerület
Demeter Ottó és felesége – Fotó: Tiszántúli Református Egyházkerület

Ahogy a Magyar Narancs kitér arra, Demeter feleségének keresztapja a Tiszántúli Református Egyházkerület egykori püspöke, Bölcskei Gusztáv, Demeter Ottó testvére, Demeter Zoltán pedig 2010 óta a Fidesz–KDNP színeiben országgyűlési képviselő. Demeterék a község polgármesterével, Dudás Árpáddal is jó viszonyt ápoltak, a zsadányi önkormányzat intézményeinek java részét átadta a helyi református egyházközségnek is. Önkormányzati fenntartásban mára már csak egy óvoda, a konyha és a temető maradt.

A 2019-es választáson Dudást új polgármester követte pár hónapig (lemondása után időközin újraválasztották Dudást), Marton Sándor. Az őszi választás után

2019 novemberében tették meg a feljelentést, mely költségvetési csalást gyanít a helyi egyházi intézményeknél folyó munkában.

Mint az a NAV mostani, a lapnak adott válaszából kiderült, a nyomozás a NAV-nál továbbra is zajlik, kiegészítés, megszüntetés nem történt az ügyben. Ahogy arra a lap kitér, ilyen ügyeknél általános protokoll, hogy ismeretlen tettes ellen indul az eljárás.

Adomány Isten dicsőségére

A feljelentés alapján például az egyik zsadányi idősek otthona évek óta úgy működik, hogy a megengedettnél több embert lát el. Sem működési engedély, sem pluszfinanszírozás nem volt a létszámon felüli idősekre, de tőlük ugyanúgy havonta pénzt (fejenként 84 ezret) szedtek be a feljelentők szerint.

A pluszpénzt „adomány Isten dicsőségére” címszóval könyvelték el

Hasonló volt a helyzet a Zsadányi Református Egyházközség Diakóniai Központban, ahol szintén Isten dicsőségére könyvelték el a pluszpénzeket. Itt emellett tilos volt főzni, de főztek, mentálhigiénés szakembert kellett volna alkalmazni, de nem tették. Előfordult az is, hogy az egyházközség tagjai és családjaik kirándulni mentek, a feljelentés szerint ez a templomba járóknak 25 ezerbe, istentiszteletet nem látogatóknak 36 ezer forintba került: mint kiderült később, a kirándulás 100%-ig támogatott volt pályázati pénzből, senkinek nem kellett volna fizetnie érte.

Zsadányban emellett egy másik feljelentés is született tavaly februárban, ebben érintőlegesen van benne az egyház: a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a zsadányi önkormányzatnál rendelt el nyomozást túlzott gázolaj-felhasználás miatti hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt. Dudás vezetése alatt több éven keresztül sok millió forint értékben szabálytalanul támogathatta a helyi református egyházközséget. Ennek eredményeképpen több tízezer szalmabálát adott az önkormányzat a helyi egyházi intézmények fűtésére. A Magyar Narancs megkeresésére tavaly Demeter azt mondta, az önkormányzati bálázó egyik alkatrészének cseréjét közel félmillió forintért az egyház állta. Arról is beszélt, hogy „mi soha nem kaptunk ingyen semmit”. A feljelentés részleteit Dudás Árpád polgármester is tagadja, az ügyben továbbra is folyik a nyomozás.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!