Kövér előbb Gyurcsányt figyelmeztette, aztán a megbüntetett Jakab Péterhez szólt, de abban sem volt sok köszönet

2021. június 14. – 14:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kövér László házelnök szerint következménye lesz annak, hogy Gyurcsány Ferenc a parlament hétfő délutáni ülésen közbekiabált, miután Dömötör Csaba az ő felszólalására válaszolt. A házelnök ezután külön szólt Jakab Péterhez, akit korábban rekordbüntetéssel sújtott.

Gyurcsány felszólalásában arról beszélt, hogy remélhetőleg az olyan utolsó tavaszi ülésszak végén vagyunk, amikor a Fidesz-KDNP adja a parlament többségét. A DK elnöke szándékosan olyan idézetet keresett beszédéhez, amely szerinte a baloldaliaknak és a jobboldaliaknak is mércéül szolgálhat. Márai Sándort idézte az Egy polgár vallomásaiból. Az idézet szerint:

„volt egy kor és élt néhány nemzedék, amely az értelem diadalát hirdette az ösztönök felett, s hitt a szellem ellenálló erejében”.

Gyurcsány szerint a kormány az ösztönpolitikát képviseli, de az igazi ellenfeleik majd nem az ellenzéki pártok lesznek, hanem azok az emberek, „akik rájönnek, hogy egy történelmi csalás áldozatai, ezek az emberek fogják önöket megbuktatni.” Szerinte a kormány a jóra való restség bűnébe esett, és minden embertelen rendszer egy zárt ideológia mentén próbálta megváltoztatni a hazát. Ezt teszi a kormány most az illiberalizmus szellemében.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában azt mondta: ha már Gyurcsány Ferenc a magyar irodalmat idézi, akkor idézze Márainak a kommunistákról szóló gondolatait is, például ezt:

„A kommunistáktól még nehéz lesz megszabadulni, mert senki sem olyan veszedelmes, mint egy bukott eszme haszonélvezője, aki már nem az eszmét védi, hanem a zsákmányt.”

Erre Gyurcsány Ferenc a helyéről közbekiabált (amit nem lehetett érteni), amire azonnal közbe szólt az ülést vezető Kövér László:

Gyurcsány úrnak nem adtam ismételten szót, úgyhogy ne üvöltözzön a Házban, legyen olyan szíves. Legyen olyan szíves, fogja vissza magát.

Miután Gyurcsány folytatta, Kövér sem hagyta magát:

Velem különösen ne vitatkozzon, mert én vezetem az ülést. Köszönöm szépen, ennek is lesz következménye.

Az ülésen ezután Jakab Péter, a Jobbik elnöke szólalt fel, akire Kövér László korábban rekordmagasságú büntetést, 9,6 millió forintot szabott ki, mert Jakab a május 17-i felszólalásában azt mondta: „Jut eszembe, mi a helyzet a rabszolgatörvénnyel, ficsúrok?!”

Jakab hétfői felszólalásában azt mondta, egyetlen módon lehet elhallgattatni őt: ha azt látná, hogy a kormány valóban az ország érdekében cselekszik.

„Kikapcsolhatják a mikrofonomat, büntethetnek amennyire akarnak, elvehetik a házamat, ha akarják, de a hazámat nem adom. (…) Bárhogy is gyűlölnek, én maradok az, aki vagyok, egy egyszerű vidéki gyerek, akit soha, de soha nem fognak megtörni a budai vár urai: se a köpcösök, se a bajszosok.”

Felszólalása végén Kövér ismét megszólalt. A következőket mondta Jakabnak:

Igyekszem az utolsó ülés szellemében méltányos lenni önnel és elnéző. Bízva abban képviselő úr, hogy a nyáron lesz módja kipihenni magát, és egy mentálisan sokkal jobb állapotban lévő frakcióvezetőt üdvözölhetünk itt ismét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!