Jogerősen is felfüggesztettet kaptak a K-vitamin-hiánya miatt meghalt csecsemő szülei

2021. június 13. – 12:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Helybenhagyta a másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet L. Csaba és felesége ügyében, akiknek babája a vád szerint 2013-ban agyvérzést kapott, mert nem kapta meg a kötelező K-vitamint, pár nappal később pedig a kórházban meghalt.

L. Csabát 2020 februárjában első fokon másfél év fogházbüntetésre, de két év próbaidőre felfüggesztve, feleségét, L. Adát egy év fogházbüntetésre, de két évre felfüggesztve ítélte a bíróság, gondatlanságból elkövetett emberölés bűntettében.

Ezt hagyta helyben jogerősen június 2-án egy zárt tárgyaláson a Fővárosi Ítélőtábla, amiről közleményt csak június 11-én adtak ki.

A per évekig húzódott, az elsőfokú tárgyalások nagy sajtóérdeklődés mellett zajlottak. Az ügy lényege: a csecsemő a születése után nem kapott K-vitamin profilaxist, amit a vérzékenység megakadályozására adnak be. Ezt a kórházakban rögtön beadják a születés után, de L.-ék babája otthon született. A szülőket egy kezelőorvos és a család gyerekorvosa is tájékoztatta arról, hogy a K-vitamint be kell adni a gyereknek, ez mégsem történt meg.

Az anyagcsere-szűrővizsgálathoz a vért az újszülöttgyógyász le akarta venni, de ezt a szülők írásban elutasították. K-vitamint a szülést követően második alkalommal, egyhetes korban kellett volna kapnia a gyereknek, de ekkor sem kapott.

2012 decemberében L.-ék lakhelyén fűtési problémák voltak, ezért kis időre egy ismerősük fogadta be őket. 2013. január 1-jén a másfél hónapos csecsemő rosszul lett, sírt, míg végül délután többször sugárban hányni kezdett. A babát a család vendéglátója orvoshoz akarta vinni, ezért felhívták a saját házukon dolgozó L. Csabát, aki viszont ezt megtiltotta nekik. Mivel a baba állapota késő estére sem javult, a harmadik hányás után végül kihívták az ügyeletet. A hathetes gyerek a kórházban halt meg egy héttel később, az orvosi szakvélemény szerint K-vitamin hiányában kialakult agyvérzés miatt.

A vádlott házaspár a tárgyalások alatt végig kitartott amellett, hogy ők nem hibásak a babájuk haláláért, sőt, mindenki mást tettek érte felelőssé. L. Csaba korábbi vallomásaiban (a tárgyalásokat az előző munkahelyünkön végigkövettük) például arról beszélt, szerinte a baba koponyavérzését nem a K-vitamin hiánya okozta, hanem az ügyeletes orvos, aki túl erősen nyomkodta a baba fejét, amikor a fejvénájába akarta beadni az infúziót. Emellett azt is mondta, a kátyús út miatt a mentőautó a kórházba menet egy nagyot zökkent, ekkor a kisbaba tarkója beütődött a hordágyba, a kórházban pedig olyan gyógyszereket adtak a babának, amiket egymással nem lehet keverni, és szerinte ezért került kómába a kisfiú.

A bíróság ugyanakkor kimondta, hogy a gyerek halálát a szülői mulasztás okozta, mivel azt közvetetten a K-vitamin beadásának elmaradása idézte elő. A másodfokú bíróság mindezt helybenhagyta, de mint írják, a szülők „cselekményének jogi minősítését annyiban kellett pontosítani, hogy nem tudatos, hanem hanyag gondatlanság terhelte őket. A tőlük elvárható körültekintéssel, tájékozódással fel kellett volna ismerniük, hogy a K-vitamin visszautasításából eredő mulasztás akár gyermekük halálához is vezethet. A vádlottak a sértett haláláért még a másodfokú eljárásban is másokat hibáztattak, a felelősségvállalás és a bűntudat teljes hiánya jellemezte viselkedésüket.”

A másodfokú ítélet jogerős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!