Publicus: A Fidesz–KDNP-sek 54 százaléka szerint sincs rendben, hogy a kormány alapítványokba szervezi a közpénzt

2021. június 11. – 07:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A baloldalhoz köthető Publicus Intézet a Népszava felkérésére felmérte, mit szólnak az emberek ahhoz, hogy a kormány alapítványokba szervezi a közvagyont, hogy egy esetleges választási vereség esetén így tarthassa életben a NER-t. A Fidesz még április végén ezermilliárdnyi közvagyon alapítványokba szervezését szavazta meg, amivel tulajdonképpen elkezdődött a hatalomátmentés. Főként egyetemekről van szó, de kastélyt, földet és sok egyebet is érint.

A megkérdezettek 62 százaléka hallott róla (vagyis 38 nem), hogy a kormány alapítványokba szervezi ki a közpénzt, többségük szerint ez épp a választási vereség latolgatása miatt van. A Népszava azt írja a felmérésről, hogy az ellenzékiek közül a Momentum és a DK szimpatizánsai a legtájékozottabbak, náluk kilenctized hallott már a kiszervezett több ezermilliárdos közvagyonról.

Kiderült a felmérésből az is, hogy a teljes népesség háromnegyede, köztük a Fidesz–KDNP-sek 54 százaléka szerint is helytelen, hogy a közpénz magánfenntartású alapítványokhoz vándoroljon. Az ellenzékiek 9 százaléka tartja ezt pozitív döntésnek. A válaszolók 58 százaléka (és a fideszesek harmada) szerint a kormány azért szervezi ki a vagyont, hogy egy esetleges választási vereség esetén ne az ellenzék rendelkezzen afölött. Így gondolja a kormánypárt bázisának számító kistelepüléseken élők fele is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!